Majka devojčice stradale u masakru u školi u Juvaldiju podnela tužbu protiv proizvođača i prodavnice oružja, kao i protiv policajaca

29.11.2022

23:55

0

Više od 20 entiteta obuhvaćeno je tužbom

Majka devojčice stradale u masakru u školi u Juvaldiju podnela tužbu protiv proizvođača i prodavnice oružja, kao i protiv policajaca
Drveni krstovi sa imenima dece stradale u Juvaldiju - Copyright Profimedia

Porodica Elijane Tores, koja je ubijena u masakru u osnovnoj školi Rob u Juvaldiju u Teksasu, podnela je u ponedeljak tužbu protiv skoro dvadeset ljudi i entiteta, uključujući proizvođača i prodavnicu oružja koja je obezbedila pušku korišćenu u napadu 24. maja, kao i pripadnike organa reda koji su bili na mestu dešavanja, navodi se u sudskim dokumentima.

Elijana je bila desetogodišnja učenica četvrtog razreda, koja je, zajedno sa 18 drugih učenika i dvoje nastavnika, ubijena iz vatrenog oružja u učionici samo nekoliko dana pre raspusta. Najmanje 17 ljudi je ranjeno.

Policajci su čekali 77 minuta nakon što je napadač ušao u učionicu pre nego što su upali i ubili ga. Elijana je umrla u svojoj učionici, navodi se u tužbi.

- Elijana je volela svoju porodicu i znala je koliko je mi volimo. Nedostaje mi svakog trenutka svakog dana. Podnela sam ovu tužbu kako bi odgovorni bili kažnjeni. Nijedan roditelj nikada ne bi trebalo da prolazi kroz nešto ovakvo - rekla je Elijanina majka Sandra Tores u saopštenju za javnost u kom je najavljena tužba.

U saveznoj tužbi na 76 stranica navodi se da je „masovna pucnjava omogućeno zbog nezakonitih, nepromišljenih i nemarnih radnji“ proizvođača oružja „Daniel Defens". Istražitelji su rekli da je ubica koristio pušku u stilu AR-15 koju je ova kompanija proizvodila.

Tužba takođe tereti za nemarnu prodaju vatrenog oružja „Oasis Outback", prodavnicu oružja koja je prodala pušku „Daniel Defense" strelcu, kao i drugo oružje i municiju.

AP Photo/Jae C. Hong
 

Strelac je „kupio oružje i municiju u vrednosti od preko 3.000 dolara, uključujući dve puške u AR stilu“ u „Oasis Outbacku", a prodavnica je „imala dužnost da ne prodaje oružje osobi koja je upravo napunila 18 godina, za koju je znao ili je zdravorazumski trebalo da zna da je veoma verovatno da će povrediti sebe ili druge“, navodi se u tužbi, gde se citiraju svedoci iz izveštaja Robovog osnovnog istražnog odbora koji tvrde da je ubica bio nervozan i da se sumnjivo ponašao u prodavnici.

 

Zvaničnici su rekli da je oružje legalno kupio 17. i 20. maja nakon svog 18. rođendana 16. maja.

Tužba takođe opisuje neuspeli odgovor organa za sprovođenje zakona od strane školskog okruga, grada, okruga i državnih zvaničnika, kao i protivzakonito zatvaranje i nedostatak odgovarajućeg postupka pripadnika organa reda.

Zakasneli ulazak policije u učionicu i odlaganje suprotstavljanja ubici praktično je zarobilo žrtve unutra, navodi se u tužbi.

Ukupno 376 policajaca iz više agencija odgovorilo je na masakr u osnovnoj školi Rob, drugu najsmrtonosniju pucnjavu u školi u SAD.

Porodica Tores traži neodređenu kompenzaciju i kaznenu odštetu i zatražila je suđenje sa porotom.

Ova građanska tužba je druga koja je vezana za masakr, a u kojoj se navodi nemar više strana, uključujući proizvođača i prodavca oružja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike