Amerikanci ponovili uspeh iz Južne Afrike i Brazila, mogu li i do dostignuća iz 2002? 1EPA-EFE/Abedin Taherkenareh

Sistem na primeru Sjedinjenih Američkih Država daje rezultat. Pobedom nad Iranom u poslednjem kolu grupne faze (1:0), Amerikanci su se plasirali u osminu finala Svetskog prvenstva, a za mesto među osam najboljih boriće se sa Holandijom.

Očiglednim uspehom, Amerikaci su ostvarili primarni cilj, međutim, na osnovu talenta i mogućnosti, trebalo bi da budu ravnopravan takmac Holanđanima.

Puleni selektora Grega Berhaltera najmlađa su reprezentacija na šampionatu (prosek godina ispod 23), selektirana na način da svoj zenit doživi na narendom Mundijalu koji će se, jednim delom, organizovati i u Americi.

Prolazak grupe za Amerikance nije slučajnost, naprotiv. Na poslednja četiri svetska prvenstva, ovo im je treći put da su se plasirali u osminu finala.

U Južnoj Africi 2010. kao i Brazilu četiri godine kasnije uspešno su prolazili grupu, a zanimljivo je to da su u borbi za četvrtfinale ispadali na idenatičan način – posle penala.

Prov od Gane, a potom Belgije.

Ipak, njihov najveći uspeh na svetskim prvenstvima odnosi se na Mundijal organizovan u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine na kojem su došli do četvrtfinala.

I na toj utakmici, težine mesta u polufinalu, Amerikanci su odigrali vrlo dobar meč protiv Nemačke, koja ih je eliminisala, tek, golom Mihaela Balaka.

Holanđani jesu tim sa kvalitetnijim i iskusnijim igračima, međutim, u uvodnoj fazi nisu nikoga oduševili igrom.

Ukoliko se Kristina Pulišić oporavi i bude spreman da zaigra od starta (povredio se prilikom datog gola Irancima), mogli bismo da gledamo vrlo zanimljiv meč, naročito jer su Amerikanci do mesta u osmini finala došli primivši samo jedna gol i to od Velsa na startu Mundijala u Kataru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari