Modna revija posvećena Jovanki Broz: Prisustvovale Tamara Vučić, Tanja Miščević, Zorana Mihajlović, među modelima Konstrakta 1Foto: FoNet / Zoran Mrđa

U okviru 50. izdanja L’Oreal Fashion Weeka, u Palati Srbija večeras se održala revija „Jovanka u boji“, kao omaž Jovanki Broz, na kojoj se pojavio veliki broj javnih ličnosti, ali i onih iz sfere politike.

Prisutne su bile prva dama Srbije Tamara Vučić, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, ali i bivša ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Pokrovitelj revije bila je Tamara Vučić, koja se u Palati pojavila u srebrinoj mini haljini Igora Todorovića, sa veoma diskretnom šminkom i svedenim aksesoarom.

Više o modnom stilu prve dame Srbije na ovoj reviji u posebnoj objavi na City Magazine.

Pistom su prošetale, između ostalih, muzičarka Konstrakta i glumica Lena Bogdanović.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Prof. dr Zorana Z. Mihajlović (@zorana_zm)

Publici su bile predstavljene kreacije 23 dizajnera iz Srbije i republika nekadašnje Jugoslavije, inspirisane otmenošću i elegancijom nekadašnje prve dame.

Kreacije su izrađene od originalnih materijala koje je Jovanka Broz dobijala na brojnim putovanjima sa drugom Titom.

Revija je deo šireg projekta “Jovanka u boji”, u okviru kog se prikazuje nasleđe koje je porodica Jovanke Broz dobila nakon njene smrti, a uključuje oko 3.000 artefakata – njene haljine, komplete, obuću, aksesoare, ali i skice, fotografije i druge predmete.

Maja Nedeljković Davidovac, modni dizajner i kostimograf, učesnik i prijatelj Beogradske nedelje mode, koautor izložbe „Jovanka Broz u boji“, kaže da je revija „Jovanka u boji“ omaž Jovanki Broz, jedinstvenoj ličnosti u našoj istoriji i njenom modnom stilu i napominje da je i odabir datuma i prostora za reviju simboličan, prenosi portal pink.rs.

Modna revija posvećena Jovanki Broz: Prisustvovale Tamara Vučić, Tanja Miščević, Zorana Mihajlović, među modelima Konstrakta 2
Foto: FoNet / Zoran Mrđa

Na reviji se pojavila se i rođena sestra Jovanke Broz Nada Budisavljević.

Podsetimo, prva dama Srbije Tamara Vučić na reviju je diplomatskim pismom pozvala i prvu damu Hrvatske, ali i Željku Cvijanović, članici Predsedništva BiH.

U pismu Tamara Vučić navodi da je revija „Jovanka u boji“ posvećena zajedničkoj istoriji „naših država i naroda“.

„Iza Jovanke Broz ostali su neiskorišćeni najfiniji materijali, koje sada, devet godina posle njene smrti, dizajneri iz Srbije, kao i iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Slovenije, pretaču u savremene kreacije“, naovdi se u pismu.

– Ovaj poziv gde Vučić trebao bi biti kao znak dobre volje na putu prema pomirenju i normalizaciji odnosa. Međutim, prvo treba razjasniti što je to pomirenje i što ono donosi. Ugrubo, mislim da postoje dvije vrste pomirenja: prvu vrstu možemo nazvati ritualnim – to su situacije u kojima pojedinci ili skupine, osobito poznati ili utjecajni pojedinci poput političkih vođa upućuju javne apele ili isprike, zazivaju oprost ili najavljuju katarzu – komentariše za Danas istoričar iz Zagreba Ivo Goldštajn.

Svetlana Broz, kardiološkinja, humanistkinja i spisateljica, unuka Josipa Broza Tita komentarisala je za Danas reviju u Palati Srbija, posvećenu Jovanki Broz.

– Lako je dostupna javnosti činjenica da su modni kreatori koji su kreirali i za Jovanku Broz bili veliki Aleksandar Joksimović i grandiozna Mirjana Marić. Stil su joj određivali prema figuri, ali nije bio karakterističan po bojama. Zato mi je drago što je dvadeset pet dizajnera sa prostora SFR Jugoslavije zapravo bilo inspirisano velikim kreatorima Joksimovićem i Marićevom, šta god da su napravili što će biti predstavljeno večeras – kaže naša sagovornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari