Otkrivena najveća poreska prevara u EU! Obuhvaćeno najmanje 16 zemalja, uključene i osobe iz Srbije

29.11.2022

21:35

0

Autor: M. Vu.

Prema poslednjim informacijama danas je uhapšeno 200 osoba, a čak 600 osoba je locirano u različitim državama

Otkrivena najveća poreska prevara u EU! Obuhvaćeno najmanje 16 zemalja, uključene i osobe iz Srbije
Zgrada EU/Ilustracija - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

Najveća evropska prevara sa PDV-om koja se zasniva na prodaji popularne elektronske robe, otkrivena je u akciji koji je sprovela kancelarija evropskog javnog tužioca u saradnji sa agencijama za sprovođenje zakona u najmanje 16 država članica Evropske unije.

Prema poslednjim informacijama danas je uhapšeno 200 osoba, a čak 600 osoba je locirano u različitim državama. U akciji je pod istragom bilo 8.845 osoba, procenjena šteta se procenjuje na 2,2 milijardi evra, saopštio je tužilac.

Evropskom javnom tužiocu je bilo potrebano 18 meseci da ustanovi da se radi o prevari neviđenih razmera.

Ova akcija sprovedena je u Belgiji, Kipru, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Litvaniji, Luksemburgu, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Slovačkoj i Španiji.

- U okviru ove operacije EPPO-a već su obavljeni pretresi u Češkoj, Mađarskoj, Italiji, Holandiji, Slovačkoj i Švedskoj 12. i 13. oktobra 2022. - objavili su.

- Svi prikupljeni podaci se analiziraju, a istraga o organizovanim kriminalnim grupama koje stoje iza ove šeme se nastavlja. Procenjena šteta koja se istražuje u okviru operacije Admiral trenutno iznosi 2,2 milijarde evra - dodaje se u saopštenju.

 

 

Kako se navodi, među oštećenim zemljama nalazi se i Hrvatska, ali za sad nije poznato na koji je način Hrvatska zahvaćena ovom prevarom.

Kancelarija evropskog javnog tužioca objavila je kako je cela akcija počela.

U aprilu 2021. portugalska poreska uprava u Koimbri, istraživala je kompaniju koja prodaje mobilne telefone, tablete, slušalice i druge elektronske uređaje, zbog sumnje na prevaru sa PDV-om. Kada je EPPO započeo s radom u junu 2021. godine, u skladu sa svojom zakonskom obavezom, portugalske vlasti prijavile su slučaj EPPO-u, prenosi Indeks.

Evropski tužioci, analitičari EPPO-a za finansijske prevare i predstavnici Evropola i nacionalni organi za sprovođenje zakona postepeno su uspostavili veze između osumnjičene kompanije u Portugalu i blizu 9.000 drugih pravnih subjekata i više od 600 fizičkih osoba lociranih u različitim zemljama. Osamnaest meseci nakon prijema inicijalnog izveštaja, EPPO je sada razotkrio ono za što se veruje da je najveća prevara sa PDV-om ikad istražena u EU, kažu.

Kriminalne aktivnosti događale su se u 22 države članice učesnice EPPO-a, kao i u Mađarskoj, Irskoj, Švedskoj i Poljskoj, zajedno sa trećim zemljama uključujući Albaniju, Kinu, Mauricijus, Srbiju, Singapur, Švajcarsku, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike