Domaći proizvodi od značaja za jačanje srpske ekonomije

Saradnja trgovačkih lanaca i lokalnih proizvođača je preduslov za ojačavanje sektora proizvodnje i priprema za izvoz, poručio je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

Kao učesnik panela „Domaće, sveže i proverenog kvaliteta“ koji je danas održan na Maksi Nacionalnom festivalu hrane u Beogradu, Momirović je istakao da su za brži rast bitni izgradnja poverenja i zaokruživanje trgovačkog ciklusa.

Ocenio je da su se poljoprivredna i prehrambena proizvodnja pokazale kao oslonac Srbije, te da te industrije čine 20 procenata izvoza i ostvaruju suficit spoljnotrgovinske razmene od 1,8 milijardi evra.

Istakao je da je cilj Vlade Srbije obezbeđivanje fer uslova uz minimalno mešanje na tržištu i uklanjanje svih barijera.
Govoreći o trenutno aktuelnim državnim ograničenjima oko cena i izvoza, Momirović je rekao da su ona uslovljena potrebom da se obezbedi dovoljno robe i stabilno snabdevanje građana.

Igor Grabež iz Ministarstva poljoprivrede naglasio je da državna podrška sektoru poljoprivrede raste svake godine, te da obuhvata razne vidove pomoći u više segmenata.Poručio je da je najbolje da akteri deluju kao celina i da je onda uspeh sektora izvestan, ali da je put do njega dug kao u svakom biznisu.

Potpredsednica kompanije Delez Srbija Jelena Pavlović naglasila je da u tom trgovačkom lancu sa 500 trgovina pod više brendova postoji stalna kontrola koja obezbeđuje kvalitetno i sveže voće i povrće.

Istaknuto je da je od početka ove godine lanac Delez otkupio 46.000 tona voća i povrća koje dolazi sa domaćih njiva.
„Delez Srbija gradi partnerski odnos sa svojim dobavljačima već godinama unazad i u tom procesu rastemo svi zajedno. Namera nam je zato da dodatno povećamo udeo domaćih proizvoda i da uvozimo samo one koji zbog klimatskih uslova ne uspevaju kod nas“, poručila je ona.

Dodala je da u saradnji sa Delezom proizvođači mogu da računaju na siguran plasman svojih proizvoda, a dodatno dobijaju smernice i podršku za usvajanje i primenu visokih standarda kvaliteta i bezbednosti iz oblasti proizvodnje neophodnih za izlazak na tržište EU.

Pavlović je rekla da će Delez nastaviti da uvodi i razne inovacije, preko sinergije privrede i nauke, te istakla saradnju sa Fakultetom veterinarske medicine i Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

„Ostaćemo kreatori dobre prakse i primer kompanije koja neguje partnerstvo i odgovornost prema zajednici“, poručila je ona.

Ambasador Holandije Jost Reinces rekao je da je saradnja u industriji poljoprivrede važan aspekt bilateralnih odnosa dve države.

„Holandija je partner Srbiji na njenom putu ka priključenju Evropskoj uniji, a jedna od oblasti u kojima blisko sarađujemo je i jagodičasto voće gde udruženim snagama pomažemo razvoj sektora i transfer znanja“, podsetio je on.
Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Ilija Đekić ocenio je da je saradnju poljoprivrednika i trgovinskih lanaca, te zajednički razvoj, doprineo bezbednosti i visokom kvalitetu hrane u Srbiji.

Izrazio je očekivanje da će uz dalju saradnju u koju je uključena i nauka rezultati na tom polju biti veći.
Kao jednu od inovacija u ovoj oblasti Đekić je naveo i koncept „Bez ostataka pesticida“ ove godine premijerno primenjen na proizvodnju bostana koji je plasiran kroz lanac Delez.

Najveći poljoprivredni proizvođač lubenica na Balkanu Goran Blanuša istakao je prednosti saradnje sa velikim trgovinskim lancima kao što je Delez a posebno značaj projekta „Bez ostatka pesticida“ čiji je njegova proizvodnja temelj.

Sa panela je poručeno da je transfer znanja nezaobilazan faktor razvoja poljoprivredne proizvodnju, kao i da stub napretka predstavljaju partnerstva proizvođača sa trgovinskim lancima.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.