Hram ostao prazan: Tajlandski monasi izbačeni jer su bili pozitivni na drogu, poslati na rehabilitaciju

29.11.2022

17:52

0

Četiri monaha, uključujući i opata, bili su pozitivni na metamfetamin

Hram ostao prazan: Tajlandski monasi izbačeni jer su bili pozitivni na drogu, poslati na rehabilitaciju
Tajlandski monasi - Copyright AP Photo/Gemunu Amarasinghe

Mali budistički hram na Tajlandu ostao je bez ijednog monaha nakon što su svi otpušteni jer su bili pozitivni na testovima na drogu, rekli su lokalni zvaničnici.

Četiri monaha, uključujući i opata, bili su pozitivni na metamfetamin u severnoj provinciji Fečabun, rekao je zvaničnik novinskoj agenciji AFP.

Bunlert Tintaptaj je rekao da su monasi naknadno poslati u zdravstvenu kliniku da se podvrgnu rehabilitaciji od droge.

Do provere hrama došlo je usred nacionalne kampanje za borbu protiv trgovine drogom.

Monasi su, kako se izveštava, otpušteni iz hrama nakon što je policija izvršila testove urina u ponedeljak, koji su pokazali da su sva četiri muškarca pozitivna. Zvaničnici nisu rekli šta je privuklo pažnju policije da odluče da proveru izvrše u hramu.

Tintaptaj je rekao za AFP da je "hram sada prazan i da su obližnji seljani zabrinuti da ne mogu da dobiju blagoslov".

Blagoslov zbog zasluga je važna budistička praksa u kojoj vernici stiču zaštitu od zla kroz dobra dela - u ovom slučaju dajući hranu monasima.

AP Photo/Gemunu Amarasinghe
Tajlandski monasi

Međutim, Tintaptaj je rekao da su regionalni zvaničnici tražili pomoć od lokalnog monaškog poglavara, koji je obećao da će dodeliti neke nove monahe hramu u okrugu Bung Sam Fan u pokušaju da se pozabave strahovima vernika.

Poslednjih godina metamfetamin je postao veliki problem na Tajlandu, a zaplene droge dostigle su najviši nivo 2021. godine, prema Kancelariji UN za drogu i kriminal.

Zemlja je glavna tranzitna tačka za metamfetamin. Droga preplavljuje zemlju iz Mjanmara, najvećeg svetskog proizvođača metamfetamina, preko Laosa. Pilule se zatim prodaju na ulicama po ceni od 1,40 dolara.

Prošlog meseca tajlandski premijer Prajut Čan-oča naredio je suzbijanje droge nakon što je bivši policajac koji je otpušten iz policije zbog posedovanja metamfetamina ubio 37 osoba tokom pucnjave u obdaništu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike