Održana promocija monografije o Dušku Radoviću (FOTO) 1Foto: Belkisa Abdulović

Malo ko sa ovih prostora je toliko cenjen i toliko se citira kao Duško Radović, a povodom stogodišnjice njegovog rođenja, koja se obeležava danas, upriličena je promocija kapitalne monografije „100 godina Duška Radovića„.

U malom pozorištu „Duško Radović“ simbolično je predstavljena monografija koja pokušava da podseti sve one koji su Duškov glas slušali uživo na radiju na neka stara vremena, a približi njegov lik i delo nekim novim generacijama koje nisu ni svesne koliko često čuju njegove citate.

Ovo izdanje Mascoma priredila je Zorica Hadžić u saradnji sa Milošem Radovićem, sinom Duška Radovića, a u njemu se nalaze neobjavljeni tekstovi, lična prepiska, crteži, razglednice i još puno toga.

Veče je počelo nastupom Bisere Veletanlić, koja je otpevala pesmu „Milo moje“ uz klavirsku pratnju Vasila Hadžimanova, nakon čega su na scenu izašli uvaženi gosti. Branislava Milunov bila je moderatorka večeri.

Prvi je govorio Matija Bećković, koji je svima čestitao 100 rođendan Dušana Radovića i napomenuo da je on rođen istog dana.

„Mi smo slavili taj rođendan zajedno, tako da smo bili neka vrsta vršnjaka i blizanaca. Četrdeset godina ja taj rođendan slavim sam, a i on je samnom, jer za tih četrdeset godina on nije bio nijednog dana mrtav niti je umrlo nijedno njegovo slovo“, rekao je on i dodao: „Mi sada slavimo samo prvu njegovu stogodišnjicu, a tih stogodišnjica će biti u nedogled.“

Održana promocija monografije o Dušku Radoviću (FOTO) 2
Foto: Danas

Bećković je opisao kako je reagovao kada mu je Duško Radović prvi put objasnio svoju ideju za radio emisiju: „Kada mi je rekao to da će on u 7 ujutru na radiju Studio B, koji je imao domet do prvog potoka, mislio sam da ne postoji niko ko će da ustaje u sedam sati da bi slušao dve tri rečenice koje je on na jedvite jade izmozgao tog jutra.“

„Nastao je požar i taj požar se nije ugasio do današnjeg dana“, dodao je on.

„Kad bismo mi isklesani svoju planinu poznatih ljudi kao Amerikanci, a jedan od onih koji bi imao i odgovarajuću glavu za nju je Duško Radović.“ – Matija Bećković

Zorica Hadžić, autorka monografije, rekla je da je sve počelo kada je došla u posed pisama koje je Duško Radović pisao svom sinu Milošu. Ona se zahvalila Duškovom sinu jer joj je dosta pomogao u sastavljanju knjige i davao joj smernice gde bi šta mogla da pronađe u vezi njegovog oca.

Navela je takođe da ova monografija otkriva Duška Radovića kao kao sina, brata i oca, ali i da ona voli „onog ljutog Duška koji brzo reaguje“. Hadžić je izjavila i da je Duško bolji pesnik za decu od Jovana Jovanovića Zmaja.

Sledeća govornica na promociji monografije, Olja Bećković, prisetila se trenutaka iz mladosti kada je upoznala Duška Radovića. Ona je rekla da su se njeni roditelji družili s njim i Zdravkom Šotrom. I dok je njena sestra Ljudmila bila zaljubljena u slavnog režisera, ona je želela „da bude mnogo originalnija i da se zaljubi u nekog u kog se u tom trenutku niko ne bi zaljubio“, pa je izabrala Radovića.

„I delovalo je da Dušku nedostaje ljubav baš koliko je meni nedostajala“, kazala je Olja Bećković.

Poznata novinarka je na kraju rekla da je monografija „100 godina Duška Radovićaknjiga koju mora da ima svaka kuća. 

Miloš Radović, Duškov sin, svoj govor počeo je citatom svog oca.

„Moj otac je jednom rekao ‘Molimo domaće pisce da daljeg ne pišu, nismo ni ovo pročitali’. Duško više ne piše ali ga i dalje čitaju, sve više i više, kao da im je prvi put, kao da Duško nema sto godina i kao da nije prošlo već skoro četrdeset godina od kada je otišao“, rekao je on.

„Duško je savremeni hit pisac. On je i dalje autoritet.“ – Miloš Radović

„Mnogi talentovani pisci odustali su od pisanja plašeći se šta bi im namrgođeni Radović mogao reći, a imao je običaj da kaže ‘ne razumem’ ili ‘šta ti ovo znači’ ili ‘šta ti je ovo trebalo'“, dodao je Radović.

On se zahvalio svima koji su pomogli objavljivanje ove monografije i učestvovali u njenoj izradi.

„Mrgudni Radović osmehnuo se iz ove knjige i verujem da bi se obradovao da je imao priliku da je vidi. Osmehnuti Radovića bio je izazovan zadatak i ja sam siguran da smo svi zajedno u tome uspeli“, izjavio je Miloš Radović na kraju svog izlaganja i izrazio zahvalnost svima koji su došli na promociju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari