Bocan-Harčenko upozorava: "Zapad ponovo doliva ulje na vatru na Kosovu i Metohiji"

29.11.2022

17:05

0

Zapad je smanjio napetost problema registarskih tablica, koji je Priština veštački stvorila, ali nije to uradio u cilju normalizacije situacije u pokrajini

Bocan-Harčenko upozorava: "Zapad ponovo doliva ulje na vatru na Kosovu i Metohiji"
Aleksandar Bocan-Harčenko - Copyright A.K./ATAImages

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko optužio je danas Zapad da "doliva ulje na vatru" insistiranjem na francusko-nemačkom predlogu za rešavanje kosovskog pitanja.

Ukazujući na to da visoki predstavnik EU za spoljnu politku i bezbednost Žosep Borelj "jasno aludira" da je sada neophodno usredsrediti se na taj predlog, Bocan-Harčenko je u saopštenju koje prenosi ruska ambasada ocenio da "po svoj prilici, javni stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome za njega (Borelja) nije važan".

- Drugim rečima: Zapad je smanjio napetost problema registarskih tablica, koji je Priština veštački stvorila, ali nije to uradio u cilju normalizacije situacije u pokrajini. Sada ponovo doliva ulje na vatru - naveo je Bocan-Harčenko.

Podsetio je da je saglasnost na posredovanje Evropske unije u dijalogu dala Generalna skupština UN i istakao da se Brisel nije posavetovao sa državama-članicama Svetske organizacije "da bi tako olako, zapovednički uvrstio francusko-nemački plan u agendu dijaloga".

AP Photo/Olivier Matthys


Bocan-Harčenko ukazuje da većina, odnosno više od 100  članica UN ne priznaje kosovsku „nezavisnost“ .

On se osvrnuo i na zajedniccku sednicu  parlamenata Albanije i samoproglašenog Kosova, ocenivssi da su u EU  olako primili kao očekivane "alarmantne poruke iz Tirane" , koje su prema njegovim reccima u duhu ideja „Velike Albanije“ i koje veličaju OVK i njene vođe  optužune za zločine protiv čovečnosti.

- Sve u svemu, izgleda da posrednička delatnost EU nema ništa zajedničko sa ulogom čestitog brokera - zaključio je Bocan-Harčenko.

Išinger ne govori istinu o Kosovu i Metohiji

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko je nedavno odbacio  tvrdnje Volfganga Išingera da je inicijativa „trojke“ iz 2007. o uređenju odnosa Beograda i Prištine po modelu dve Nemačke propala zbog šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Tanjug
 

- To nije istina. Ruski stav o kosovskom pitanju se uvek zasnivao na tome da rešenje treba da odgovara interesima Beograda. Taj principijelan pristup je u više navrata javno naglasio ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov - naveo je Bocan-Harčenko, reagujući na objavu nemačkog diplomate i nekadašnjeg predstavnika EU u posredničkoj „trojci“ međunarodne Kontakt grupe na Tviteru.

Bocan-Harčenko je pojasnio da Inicijativa, o kojoj govori Volfgang Išinger, zvanično nikada nije pokrenuta u ime „trojke“, iako je razmatrana kao jedna od radnih opcija.


Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike