Dostupni linkovi

Bajden poručio Kongresu da su Ukrajina i COVID prioriteti


Predsednik SAD Džo Bajden
Predsednik SAD Džo Bajden

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da su obezbeđivanje sredstava za Ukrajinu i COVID-19 njegovi prioriteti pre nego što republikanci preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom početkom sledeće godine.

Bajden je razgovarao sa liderima demokrata i republikanaca u Kongresu o tome šta se može učiniti u preostalim nedeljama dok demokrate i dalje kontrolišu i Predstavnički dom i Senat, peneo je Rojters.

Republikanci su osvojili tesnu većinu u Predstavničkom domu na izborima na sredini mandata 8. novembra, a vlast će preuzeti u januaru, što komplikuje Bajdenovu agendu za naredne dve godine.

Bajdenove demokrate zadržale su kontrolu nad Senatom.

Bajden je rekao da želi da razgovara o tome "šta ćemo uraditi od sada do Božića u pogledu zakona".

Bajden je takođe rekao da su sprečavanje predstojećeg štrajka na železnici i finansiranje vlade posle 16. decembra kako bi se izbeglo zatvaranje takođe visoko na njegovoj listi.

"Nadam se da ćemo pronaći i druge zajedničke tačke“, rekao je on.

Bajdenu su se u razgovorima pridružili predsednica Predstavničkog doma Nensi (Nancy) Pelosi i lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Makarti (McCarthy), lider većine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) i lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell).

XS
SM
MD
LG