Vesti

0

Gradonačelnik nije na sednici Skupštine Grada Beograda o njegovom smenjivanju

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Gradonačelnik nije na sednici Skupštine Grada Beograda o njegovom smenjivanju

Izvor: N1

Sednica Skupštine Grada Beograda počela je danas obrazloženjem njenog održavanja i razlozima zbog koojih gradonačelnik Aleksandar Šapić nije prisutan.
 
Odbornica grupe Ujedinjenih Mila Popović ponovila je da je osnovni razlog za traženo smenjivanje gradonačelnika njegova nelegalna dogradnja njegove kuće na Bežanijskoj kosi, u Novom Beogradu.
 
"Počeo je nelegalnu gradnju mesec dana pošto je postao gradonačelnik. Ti radovi vršeni su u martu 2021. godine, dok je Šapić bio predsednik Opštine Novi Beograd, a taj objekat nije postojao u svom obliku i gabaritima na satelitskom snimku Republičkog geodetskog zavoda iz avgusta 2015. godine", kazala je Popović na sednici Grada.
 
Iako je Šapić u julu 2021. godine dobio nalog inspekcije da obustavi radove, on je ipak nastavio da gradi, dodala je Popović.
 
Ona je pozvala odbornike da "razmisle" kako će da glasaju danas i da se upitaju da li je važnije "nametnuti gradonačelnika ili zakon".
 
"Kako ćete izaći pred građane ako dopustite da gradonačelnik bude čovek koji nelegalno gradi. Ovo je lična odluka, ne politička", napomenula je ona.
 
Odbornik grupe Moramo Dobrica Veselinović rekao je da se moraju rešiti krize koje su pogodile Beograd i da Šapić nije na današnjoj sednici jer "očigledno nema političke volje i vizije da se tim bavi".
 
"Beograd je već godinama u vrhu najzagađenijih gradova sveta. Zatim stambena kriza - kvadrat je 10.000 evra za kupovinu, a prosečna plata je 75.000 dinara. Beogradu je hitno potreban ozbiljan poduhvat javne stanogradnje", rekao je on.
 
Veselinović je kazao da, po procenama Ujedinjenih nacija, 2050. godine ceo Balkan će imati 25 odsto manje stanovnika što, po njegovim rečima, pokazuje da ljudi ne žele da tu žive.
 
Nemanja Joksimović, odbornik vladajuće Srpske napredne stranke, ocenio je da su izjave opozicije "pokušaj dobijanja jeftinih političkih poena" i rekao da gradonačelnik nije prisutan jer "nije hteo da izgleda kao da vrši pritisak na odbornike".
 
"Nikada nećete doći (opozicija) u priliku da rukovodite ovim gradom. Predlog smene gradonačelnika se zasniva na principu 'rekla-kazala' i sve u vašem predlogu se bazira na navodima iz medija", rekao Joksimović.
 
Glasovima i vlasti i opozicije usvojen je dnevni red na kojem je i predlog 39 odbornika opozicije za smenjivanje Šapića, koji su podržali odbornici Ujedinjenih, Demokratske stranke, Moramo-Zajedno, Narodne stranke kao i odbornici grupe NADA i Dveri, koji ipak nisu potpisali zahtev za sazivanje sednice.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR