29. novembar  2022. 15.24  →  16.26 | Izvor: Tanjug, RTV

Obeležena godišnjica Bitke na Kadinjači

UŽICE -

Državnom ceremonijom u okviru spomen-kompleksa "Kadinjača" kod Užica, danas je obeležena 81. godišnjica Bitke na Kadinjači u kojoj je 29. novembra 1941. godine stradalo 270 boraca Radničkog bataljona.

Kod spomen-kosturnice herojima Kadinjače vence su položili i odali počast ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković u ime Vlade Republike Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović koji je predvodio delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici lokalne samouprave, SUBNOR-a i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

kadinjaca, 1

Selaković: Svet nikad više da ne dozvoli jačanje ideologije mržnje poput nacizma

Selaković je na ceremoniji polaganja venaca i odavanja počasti povodom 81. godine od bitke na Kadinjači, poručio da svet više nikada ne dozvoli jačanje jedne takve ideologije mržnje kakva je bila nacizam.

Selaković je podsetio da je Drugi svetski rat bio najveći vojni sukob u istoriji čovečanstva i da će pored ogromnih lјudskih žrtava ostati zapamćen i kao prvi i jedini rat u kojem je upotreblјeno nuklearno oružje.

"Užasi toga rata ovekovečeni su u dve reči: holokaust i genocid, one su stalna opomena da svet više nikada ne dozvoli jačanje jedne takve ideologije mržnje kakva je bila nacizam", istakao je ministar.

Selaković je naglasio da je Užice jedan od nezvaničnih gradova heroja Drugog svetskog rata, grad koji je bio sedište prve slobodne teritorije na tlu okupirane Evrope i grada koji je dao velike žrtve za slobodu u borbi protiv fašizma i nacizma.

Govoreći o uspostavlјanju Socijalističke Jugoslavije 29. novembra na Kadinjači, ministar je ukazao da je takva Jugoslavija simbolično rođena na isti dan dve godine kasnije, u Jajcu.

On je rekao da je Novi svet i novi život, najavlјivan u partizanskim koračnicama, nastao iz progonstva, trplјenja, borbe i herojstva, te da je ponikao upravo na Kadinjači.

Selaković je ukazao da na mestu gde su naši sunarodnici dali živote za svoju zemlјu ili viziju neke buduće zemlјe, oni poručili, kao mnogo puta u našoj istoriji, da je samo život u slobodi dostojan živlјenja.

Kadinjača je bila i ostaće jedan od trajnih simbola našeg nacionalnog karaktera, zaklјučio je ministar Sekaković.

Memorijalni kompleks na Kadinjači svedoči o herojskim novembarskim danima 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona, kao i borci 1. bataljona Posavskog odreda i Oraške čete 2. Šumadijskog odreda pružili žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju u istoriji poznatu kao Užička Republika.