Dostupni linkovi

Pomoćnica sekretara za odbranu SAD u Budvi pozvala na podršku Ukrajini


Pomoćnica sekretara odbrane SAD Celleste Wallander na konferenciji Američko-jadranske povelje A5, Budva, Crna Gora, 29. novembar 2022.
Pomoćnica sekretara odbrane SAD Celleste Wallander na konferenciji Američko-jadranske povelje A5, Budva, Crna Gora, 29. novembar 2022.

Bezbjednosni rizici, regionalna i globalna odbrambena saradnja u kontekstu rata u Ukrajini, bile su teme konferencije Američko-jadranske povelje (A5) na nivou ministara odbrane država članica i posmatrača, održane 29. novembra u Budvi.

Pomoćnica sekretara za odbranu SAD Celeste Wallander je pozvala saveznike i partnere da ostanu odlučni u protivljenju flagrantnom kršenju međunarodnog prava i podrže narod Ukrajine.

"Danas, među mnogim temama, A5 diskutuje i o uticaju koji brutalna ruska agresija u Ukrajini ima na evropsku bezbjednost. Stav SAD je kristalno jasan: želimo da obezbijedimo mirnu i stabilnu Evropu, i da jasno poručimo da oni koji su jači ne znači da mogu raditi što god žele ("might does not make right")", rekla je Wallander.

Wallander je podsjetila da je Američko-jadranske povelja nastala kao pomoć NATO aspirantima u njihovim koracima ka članstvu, te dodala da SAD i dalje podržavaju politiku otvorenih vrata za Alijansu.

"Ovaj forum je stvoren da se suoči sa izazovima koji prevazilaze naše individualne odbrambene interese. To je regionalni forum, ali ima veću transatlantsku perspektivu", poručila je Wallander.

Rukovodilac Ministarstva odbrane Crne Gore i ministar unutrašnjih poslova Filip Ađžić je tokom bilateralnog susreta sa Wallander kazao da Crna Gora oštro osuđuje agresiju Rusije na suverenu i nezavisnu Ukrajinu i da je snažno uz ukrajinski narod u ovom teškom vremenu.

Dodao je i da je agresija na Ukrajinu pokazala koliko je značajno članstvo Crne Gore u Alijansi.

"Čvrsto smo na evroatlantskom putu. Nesporan je uticaj Rusije na Crnu Goru, ali nismo imali ni najmanju sumnju da Crna Gora treba da uskladi svoju politiku sa politikom EU prema agresoru", kazao je Adžić, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane 28. novembra.

Učesnici Konferencije potpisali su zajedničku izjavu.

Učesnici konferencije A5 potpisuju zajedničku izjavu, Budva, Crna Gora, 29. novembar 2022.
Učesnici konferencije A5 potpisuju zajedničku izjavu, Budva, Crna Gora, 29. novembar 2022.

Američko-jadransku povelju su osnovali Hrvatska, Albanija i Makedonija 2003. godine pod pokroviteljstvom SAD, sa ciljem da koordinacije podrške zemljama aspirantima za članstvo u NATO.

Prijemom dva nova člana – Crne Gore i BiH – 2008. godine u Helsinkiju, Povelja je proširila djelovanje i promijenila ime u A5, čime je ojačana ideja regionalne saradnje i evroatlantskih aspiracija zemalja regiona Jugoistočne Evrope.

Zemlje posmatrači su Kosovo, Srbija i Slovenija.

Pored Adžića i Volander, na konferenciji su bili ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska, v.d. generalog direktora za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Albanije Blerim Čaka, te ravnateljica Uprave za odbrambenu politiku u hrvatskom Ministarstvu odbrane Dunja Bujan Šujster.

Od predstavnika zemalja posmatrača, bili su ministar odbrane Kosova Armend Mehaj, v.d. pomoćnika ministra odbrane Srbije Predrag Bandić, i zamjenik generalnog direktora za politiku odbrane Ministarstva odbrane Slovenije Aljoša Selan.

Američko-jadranska povelja ima tri foruma na nivou ministara vanjskih poslova, ministara odbrane i načelnika generalštabova. Predsjedavanje Poveljom se odvija po abecednom redu i traje godinu dana, a ove godine njome predsjedava Crna Gora.

XS
SM
MD
LG