Zdravlje

Utorak, 29.11.2022.

14:24

Održan simpozijum o transplantaciji genitalnih organa stračnjaka iz celog sveta

Srbija je jedna od 8 zemalja u svetu gde je do sada urađena transplantacija materice, zbog čega je I predsednik Vučić odlikovao doktora Milana Milenkovića.

Izvor: Alo

Održan simpozijum o transplantaciji genitalnih organa stračnjaka iz celog sveta
Foto:Shutterstock/Matej Kastelic

Simpozijum o transplantaciji genitalnih organa održan je 28.11. 2022. u beogradskom hotelu Hilton u organizaciji ginekološke bolnice Gemma Clinic.

Glavni predavač, dr Mats Branstrum, profesor Univerziteta u Geteborgu, Harvardu i Baylor medicinskom fakultetu, govorio je o transplantaciji materice. Predavanje je održao i profesor dr Miroslav Đorđević, jedan od vodećih svetskih hirurga u oblasti rekonstruktivne genitalne hirurgije govorio o transpolataciji testisa. Na simpozijumu su govorili i profesor dr Aleksandar Stefanović- direktor GAK Kliničkog centra Srbije i Katarina Stefanović predsednica Udruženja za onkofertilitet Srbije u Beogradu.

Oni su govorili o očuvanju fertiliteta kod pacijenata obolelih od malignih bolesti. Inače, Srbija je jedna od 8 zemalja u svetu gde je do sada urađena transplatacija materice, zbog čega je I predsednik Vučić odlikovao doktora Milana Milenkovića koji je učestvovao u ovom zahvatu sa timom međunarodnih stručnjaka.

Ispred Gemma klinike specijalizovane za vantelesnu oplodnju, reproduktivno zdravlje, ginekologiju i lečenje infertiliteta dr Milan Milenković objasnio je koliko je komplikovan sam čin transplantacije ali da su rizici minimalni.

Gemma klinika sarađuje sa Karolinska institutom u Stokholmu, Univerzitetom u Geteborgu i Centrom za trasplantaciju Harvard Medicinskog fakulteta iz Bostona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: