Svečano otvorena Književna kolonija 2022

Lokalne vesti - Utorak 29.11.2022 - 12:45

Gostovanjem književnika i direktora Narodne biblioteke Srbije, Vladimira Pištala, sinoć je u Vranju otvorena Književna kolonija 2022. Manifestaciju je svečanoj sali vranjske Gimnazije zvanično otvorila gradska većnica za kulturu Izabela Savić.

Foto: vranje.org.rs Foto: vranje.org.rs
Poželevši dobrodošlicu učesnicima kolonije i poštovaocima pisane reči, ona je istakla da je Narodni univerzitet jedna od ustanova kulture koja može da se pohvali  višedecenijskim postojanjem i veoma uspešnim delovanjem u našem gradu.
 
,,Da je tako potvrđuje najpre posvećenost u oganizovanju i izboru učesnika Кolonije, a potom i u načinu realizacije i promociji iste.
 
Ove godine Narodni univerzitet u Vranju obeležava 55 godina bavljenja izdavačkom delatnošću, što je još jedna potvrda da se ova ustanova kulture ozbiljno bavi promocijom i negovanjem pisane reči.
 
Čestitam vam ovaj vredan jubilej i želim da sa još većim žarom i bogatijom produkcijom nastavite i u godinama koje dolaze, tim pre jer ste organizovanjem Кnjiževne kolinije privukli pažnju srpske književne scene i pokazali da grad Bore Stankovića i te kako ima potencijala. 
 
Da ima odnegovanu književnu publiku, da ima ljude koji vole da čitaju, ali i one koji se i sami bave pisanjem. 
 
Pokazali ste da je Vranje grad širokog srca i otvorene duše, spreman za nove poduhvate i nove ideje. Zbog svega toga gradsko rukovodstvo nastaviće da pruža bezrezervnu podršku Javnoj ustanovi Narodni univerzitet u ostvarivanju programskih ciljeva i zadataka’’, rekla je između ostalog gradska većnica Izabela Savić. 
 
Publici se na otvaranju obratila i direktorka Narodnog univerziteta Gordana Dimitrijević koja je podsetila na istorijat ustanove i kolonije. ,,Кnjiževna kolonija je nastala zahvaljujući ideji da stvaralaštvo naših najznačajnijih savremenih pisaca predstavimo kako publici na književnim večerima, tako i učenicima osnovnih i srednjih škola, u okviru kreativnih radionica. 
 
Ta ideja je zaživela i već osam godina krajem novembra i početkom decembra naš grad postaje prestonica književnosti. Danas, ova manifestacija pored pisaca, okuplja i književne kritičare, prevodioce, izdavače i druge učesnike književnog života, što doprinosi raznovrsnijem programu rada sa mladima’’, istakla je direktorka Dimitrijević. 
 
Potom je usledilo predstavljenje književnog opusa Vladimira Pištala, jednog od naših najznačajnijih i najčitanijih savremenih pisaca. Roman „Tesla, portret među maskama” je u Srbiji ostvario nezabeležen uspeh – nakon NIN-ove nagrade i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, ušao je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljen je sa uspehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a u Sjedinjenim Američkim Državama je doživeo tri izdanja, čulo se na promociji. 
 
Pištalov „Tesla” preveden je na 16 svetskih jezika, što ga čini i jednim od najprevođenijih domaćih pisaca. 
 
Moderator književnog druženja sa Vladimirom Pištalom bio je Nenad Šaponja, književnik, književni kritičar i vlasnik Izdavačke kuće ,,Agora’’, koji je kroz formu intervjua sa autorom predstavio i ostala njegova dela, pre svega Sunce ovog dana – Pismo Andriću, Venecija, Milenijum u Beogradu. 
 
Književna kolonija nastavlja se u sredu, 30. novombra, gostovanjem Jasminke Petrović, pisca za decu.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: