„Pokojnik“ iz Podgorice u Narodnom pozorištu: Jedan sasvim drugačiji Nušić (FOTO)

29.11.2022

11:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Predstava je naišla na odlične reakcije kritike koje svedoče o kvalitetu samog komada u kojem će publika uživati, ali i zbog kojeg će se zamisliti

„Pokojnik“ iz Podgorice u Narodnom pozorištu: Jedan sasvim drugačiji Nušić (FOTO)
Predstava "Pokojnik" - Copyright Promo/Crnogorsko Narodno pozorište iz Podgorice

Predstava „Pokojnik“, po tekstu Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Egona Savina i izvođenju ansambla Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice, gostovaće u petak, 2. decembra, u 19.30, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Savin je radnju predstave koja je urađena kao zajednički projekat Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat, smestio u Podgoricu, u tridesete godine dvadesetog veka.

Promo/Crnogorsko Narodno pozorište iz Podgorice
 

- U ovoj komediji Nušić je direktno naslikao spregu vlasti sa kriminalom, kao što je otvoreno prikazao policijsko nasilje nad građanskim pravima i slobodom sličnosti. Slika društva u kojem je zakon - bezakonje i pljačka, u „Pokojniku“ je lišena one nušićevske veselosti i razigranosti. U satiričnom tonu, prepunom gorčine, komična slika mentaliteta ovde je zamenjena sumornom slikom i oporim razrešenjem bez perspektive. Zato je satiričko značenje „Pokojnika“ potpuno i veoma efektno - ističe kaže Egon Savin.

Promo/Crnogorsko Narodno pozorište iz Podgorice
 

Nušićev mrak

Predstava je nakon premijernog izvođenja 30. jula ove godine u Centru za kulturu Tivat, naišla na odlične reakcije kritike koje svedoče o kvalitetu samog komada u kojem će publika uživati, ali i zbog kojeg će se zamisliti s obzirom na teme kojima se bavi.

Prema rečima kritičarke Ane Tasić, „Pokojnik” pokazuje neku krajnje rezigniranu Nušićevu fazu, kada nije više bilo ni optimizma, ni onog blagog humora ranije prisutnog u njegovim komedijama.

Promo/Crnogorsko Narodno pozorište iz Podgorice
 

- Mislim da se to jako dobro vidi u predstavi Egona Savina koja neprestano balansira između tragedije i komedije i jasno pokazuje Nušićev mrak, na način koji je veoma savremen i prilagođen našem vremenu - rekla je pozorišna kritičarka dnevnog lista Politika.

Promo/Crnogorsko Narodno pozorište iz Podgorice
 

U predstavi igraju Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Lazar Dragojević, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović.                                                      

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike