Roboti pomažu ali i odmažu: Veća produktivnost, manja bezbednost

29.11.2022

10:27

0

Autor: 24sedam

Studija kompanije „Kasperski“ o posledicama automatizacije pokazala je rastući nivo robotizacije u kompanijama koja može dodatno ugroziti sajber bezbednost

Roboti pomažu ali i odmažu: Veća produktivnost, manja bezbednost
Hakeri ne miruju - Copyright Foto:Pixabay/ Pete Linforth

Robotika se u savremenoj proizvodnji i uslugama koristi za upravljanje industrijskim kontrolnim sistemima, proizvodnim procesima i drugim informacionim tehnologijama menjajući ručni rad, i na taj način pozitivno utiče na efikasnost, brzinu, kvalitet i performanse.

Međutim, to donosi i probleme jer polovina zaposlenih u velikim kompanijama koje koriste robote u nekom obliku, zna za incidente vezane za bezbednost koje je donela robotizacija.

Imajući na umu uznapredovalu robotizaciju, kompanija „Kasperski“ sprovela je studiju kako bi saznala mišljenje zaposlenih u proizvodnim kompanijama i drugim velikim organizacijama širom sveta o posledicama automatizacije i povećane upotrebe robota.

Cilj je bio da se prikupe mišljenja zaposlenih o bezbednosti korišćenja robota i automatizovanih sistema u njihovim kompanijama. Istraživanje je sprovedeno u 15 zemalja: SAD, Francuska, Italija, Nemačka, Španija, Južna Koreja, Japan, Singapur, Argentina, Brazil, Egipat, Južna Afrika, Saudijska Arabija, UAE, Turska i pokazalo je povećanje nivoa robotizacije u poslednje dve godine.

Četrdeset jedan odsto zaposlenih je rekao da njihove organizacije već koriste robote, dok 29 odsto organizacija planira da ih koristi u bliskoj budućnosti.

Velika pomoć ali i ozbiljna pretnja

Istraživanje pokazuje da više od 50 odsto zaposlenih u kompanijama smatra da upotreba robota može da ubrza i poveća efikasnost proizvodnih procesa i smanji troškove, a 60 odsto veruje da robotizacija može da oslobodi ljude teških ili rizičnih obaveza, smanjenje rizika po život i zdravlje u budućnosti.

Ovo će zauzvrat pomoći zaposlenima da izbegnu rutinske i dosadne obaveze i zadrže interesantnije i visoko plaćene pozicije (36 odsto).

Još jedan važan nalaz jeste da se rizici za sajber bezbednost povećavaju zbog robotizacije.

Većina ispitanika (69 odsto) veruje da roboti mogu biti hakovani, a 51 odsto zna za incidente poput ovih koji se dešavaju u njihovoj kompaniji ili drugim lokalnim preduzećima. Skoro polovina zaposlenih (44 odsto) veruje da nema dovoljno mera sajber bezbednosti za zaštitu robota u različitim industrijama.

- Sajberfizički sistemi sve češće koriste industrijske robote kako bi povećali efikasnost proizvodnje. Međutim, nove tehnologije donose i nove sajber rizike jer su potencijalno ranjive na sajber pretnje. Naša kompanija kao svoju misiju vidi unapređivanje sajberbezbednost radi poboljšanja robotskih tehnologija i njenih mogućnosti - ističe Andrej Strelkov, šef linije proizvoda za industrijsku sajber bezbednost u kompaniji „Kasperski“.

U istraživanju ove kompanije ispostavilo se da mnogi zaposleni veruju da korišćenje robota izaziva rizik. Namenska rešenja, postoje, „Kasperski“ ima svoj „industrijal sajbersekjuriti“, kako bi industrijski računarski sistemi bili zaštićeni od raznih pretnji.

Preporuka stručnjaka

Stručnjaci preporučuju sprovođenje redovnih bezbednosnih procena OT sistema kako bi se identifikovali i eliminisali mogući problemi sajber bezbednosti.

Dalje se savetuje pravovremeno ažuriranje ključnih komponenti OT mreže preduzeća; primena bezbednosnih ispravki i zakrpa ili primena kompenzacionih mera čim je to tehnički moguće je ključno za sprečavanje velikog broja incidenata koji bi mogao koštati milione zbog prekida proizvodnog procesa.

Poboljšanje odgovora na nove i napredne zlonamerne tehnike izgradnjom i jačanjem veština timova za prevenciju incidenata, otkrivanje i reagovanje. Namenska obuka OT bezbednosti za IT bezbednosne timove i OT osoblje je jedna od ključnih mera koje pomažu da se to postigne.
Kompletna prezentacija sa rezultatima i više uvida u posledice automatizacije i povećane upotrebe robota dostupni su na linku.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike