Kina će ubrzati antikovid vakcinaciju starih osoba 1Korona virus Foto: Pixabay/mariohagen

Kina je objavila danas da će ubrzati kampanju vakcinacije protiv kovida-19 za starije osobe, pošto je zabeležen najviši broj zaraženih poslednjih dana.

Nacionalna zdravstvena komisija obavezala se u dopisu da će ubrzati stopu vakcinacije osoba starijih od 80 godina i nastaviti da povećava stopu vakcinacije ljudi starih 60 i 79 godina.

Sa tim ciljem će biti formirana specijalna radna grupa za vakcinaciju starijih osoba protiv kovida, navela je komisija.

Stopa vakcinacije u Kini, posebno kod najstarijih osoba jedan je od redovnih argumenata vlade da opravda strogu zdravstvenu politiku „nula kovida“ sa stalnim zaključavanjima, karantinima pri dolasku iz inostranstva i takoreći svakodnevnim testiranjem stanovništva.

Samo 65,8 odsto stanovnika starijih od 80 godina potpuno je vakcinisano, rekli su zvaničnici Nacionalne zdravstvene komisije na konferenciji za novinare danas, a Kina još nije odobrila upotrebu vakcine sa informacionom RNK tehnologijom koje važe za efikasnije.

Kina je danas zabeležila 38.421 novi slučaj zaraze, što je blizu najvišeg broja od početka pandemije dostignutog ovog vikenda. Međutim ogromna većina slučajeva su asimptomatski, i taj broj je vrlo mali u odnosu na 1,4 milijardi stanovnika u Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari