Najnovije vesti
Vesti Svet
Evropski savet 8. decembra o ulasku Hrvatske u Šengen zonu

Evropski savet 8. decembra o ulasku Hrvatske u Šengen zonu

Savet Evropske unije za pravosuđe i unutrašnja pitanja glasaće 8. decembra o ulasku Hrvatske, Bugarske i Rumunije u Šengensku zonu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Zagreb Foto: Antonio Bat / EPA;
Zagreb

Evropski savet potvrdio je u decembru prošle godine da je Hrvatska ispunila uslove za pridruživanje Šengenskoj zoni, a Evropski parlament je 10. novembra dao pozitivno mišljenje o nacrtu odluke o punopravnom pristupanju Hrvatske.

Blic preporučuje

Bugarska i Rumunija uspešno su završile proces evaluacije 2011. Misija pronalaženja činjenica potvrdila je u oktobru da te dve zemlje ne samo da su nastavile da sprovode nova pravila i sredstva, već da su i značajno ojačale primjenu šengenske arhitekture u svim dimenzijama.

Evropski parlament usvojio je prošlog meseca rezoluciju kojom se Evropski savet poziva da dozvoli pridruživanje Rumunije i Bugarske Šengenskoj zoni.

Šengenska zona je najveće područje za neometano putovanje u svetu. U zoni su 22 članice EU, kao i četiri zemlje koje nisu članice evropskog bloka. Odluke o prihvatanju novih članica u Šengensku zonu moraju biti jednoglasne.

(Srna)