Biznis Privreda i finansije
INFLACIJA U EVROPI JOŠ NIJE DOSTIGLA VRHUNAC Lagarde: ECB nije završila sa povećanjem kamata

INFLACIJA U EVROPI JOŠ NIJE DOSTIGLA VRHUNAC Lagarde: ECB nije završila sa povećanjem kamata

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde izjavila je u ponedeljak u Evropskom parlamentu kako nije uverena da je inflacija dosegla vrhunac nakon što je prešla najviše zabeležene nivoe u evrozoni. Lagarde je takođe rekla zastupnicima u Evropskom parlamentu da ECB nije gotova s povećanjem kamatnih stopa s ciljem ublažavanja učinaka rasta cena.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
 Foto: Olivier Matthys / Tanjug/AP

Prema njenim rečima, previše je neizvesnosti da bi se znalo hoće li inflacija, koja je u listopadu iznosila 10,6 posto, uskoro pasti u 19 zemalja koje koriste evro.

Blic preporučuje

Kada pogledate šta diže cene, "bilo da se radi o hrani ili robi široke potrošnje ili energiji, ne vidimo komponente ili smer koji bi me naveo da verujem da smo dosegli vrhunac inflatornih kretanja i da idemo inflacija će uskoro pasti", rekla je Lagarde.

Kristin Lagard
Foto: Michael Probst / Tanjug/AP
Kristin Lagard

To, prema njenim rečima, znači da će ECB "nastaviti krotiti inflaciju svim alatima koji su joj na raspolaganju", prvenstveno povećanjem kamatne stope, dodala je u obraćanju Odboru za ekonomska i monetarna pitanja Evropske unije. Parlament.

Nakon trećeg velikog povećanja kamatnih stopa u oktobru, najbržeg tempa povećanja kamatnih stopa dosad, ECB, rekla je Lagarde, očekuje da će "dodatno podići stope, na nivoe potrebne da se osigura da se inflacija u dogledno vreme vrati na srednjoročni nivo". postotak od dva posto“.

ECB se pridružio američkim saveznim rezervama i drugim centralnim bankama širom sveta u brzom podizanju kamatnih stopa kako bi obuzdao inflaciju koja je podivljala dok se globalna ekonomija prvo oporavlja od pandemije Covid-19, a zatim se pogoršava nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Centralne banke reskiraju da nacionalna ekonomija gurnu u recesiju dok se svet bori s energetskom krizom, rastućim cenama hrane i slabljenjem valuta u odnosu na dolar.

(See Biz)

Želite da vam "Blic Biznis" donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.