');
Najnovije vesti
Blic Vesti Beograd

Licitacija pod kamerama, renta najmanje 14.000 evra, ko ne prođe sam uklanja svoj objekat: Sve o konkursu za splavove kojih će biti 30 umesto 100

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podsetio je da je raspisan konkurs za spalavove na Savskom keju, te da će za 25 dana početi licitacija. Sada će umesto 100, ovde biti svega 30 splavova.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Kombo splavovi u Beogradu na Ušću Foto: Vladimir Živojinović, Milan Ilić, Mirko Kuzmanovic Shutterstock, Shutterstock / RAS Srbija
Kombo splavovi u Beogradu na Ušću

Evo svih detalja.

Blic preporučuje

Ponude će moći da se podnesu do 21. decembra, do 11.30 časova, a po isteku ovog roka počeće otvaranje ponuda, izjavio je za Beoinfo sekretar za privredu Nikola Kožović.

Kako je precizirao, poslednjeg dana, predviđenog za dostavljanje ponuda, od 7.30 do 11.30 biće postavljen video-nadzor čitavog postupka predaje ponuda, a istovremeno, potencijalni zakupodavci će moći fizički da prisustvuju procesu primanja ponuda, što će obezbediti apsolutnu javnost i transparentnost procesa.

Ko ne ispuni uslov, moraće sam da ukloni svoj objekata

– Kriterijum za odabir najbolje ponude je najviši ponuđeni iznos ukupne godišnje zakupnine za konkretnu lokaciju. Podnosilac ponude za zakup vodnog zemljišta može biti svako zainteresovano pravno lice, preduzetnik ili udruženje, kao i fizičko lice u skladu sa uslovima - rekao je Kožović prošle nedelje.

Nakon izbora zakupaca, kako je dodao, svi vlasnici plutajućih objekata koji nisu stekli uslov za zakup vodnog zemljišta imaće adekvatan rok da sami uklone svoje plutajuće objekte.

Razmak između dva splava moraće da bude minimum 15 metara
Razmak između dva splava moraće da bude minimum 15 metara

- Ukoliko ih u tom roku ne uklone sami, počeće njihovo uklanjanje u saradnji sa Vojskom Republike Srbije, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Policijskom upravom za grad Beograd, Rečnom policijom i drugim nadležnim službama - rekao je Kožović.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd je u obavezi da obezbedi svu pripadajuću infrastrukturu za svaku od lokacija za koju je raspisan konkurs, tako da će budući zakupci, pored izlicitirane zakupnine, biti u obavezi da uredno plaćaju račune za vodu, struju, ali i da obezbede prečišćivače za otpadne vode. Očekuje se da kompletan postupak bude završen u prvom kvartalu 2023. godine.

– Naplata zakupa vodnog zemljišta krenuće onog momenta kada Grad Beograd obezbedi uslove za korišćenje lokacije, to jest od momenta kada se obezbedi potrebna infrastruktura, zaključio je Kožović.

Renta minimum 14.000 evra

Sudeći po propozicijama iz objavljenog oglasa, godišnja renta za splav na Savskom keju iznosiće najmanje oko 14.000 evra, pišu Novosti.

Plutajući objekti biće maksimalne površine 700 kvadrata, dok je početna cena godišnje zakupnine 2.300 dinara po metru kvadratnom. To znači da će budući zakupci za 12 meseci morati da izdvoje najmanje 14.000 evra za prostor na Savskom keju. Zakup se daje na određeno vreme, odnosno period od tri godine, a rata za prvu godinu mora se uplatiti pet dana po sklapanju ugovora, u šta će biti uračunat i prethodno uplaćeni depozit. Ukoliko se desi da više ponuđača za određenu lokaciju pošalje istu ponudu, nove će se otvarati za tri dana, a ukoliko ih oni ne dostave, budući zakupac biće određen žrebom!

Zašto baš 30, a sada ih ima 100

Do broja od 30 lokacija za splavove došlo se tako što je uzeta u obzir zakonska regulativa da između plutajućih objekata mora da bude razmak od 15 metara, iz bezbednosnih razloga, kao i da oni neće biti postavljeni tamo gde se nalaze prostori za reni-bunare.

Tako će od 100 splavova, koliko ih danas ima na Savskom keju, ostati manje od trećine.

"Savski kej biće lepši od Beograda na vodi"

- Kada to šetalište bude gotovo ono će biti, a to mogu subjektivno da kažem i kao Novobeograđanin, čak i lepše od Beograda na vodi - kazao je gradonačelnik početkom novembra najavljujući raspisivanje konkursa.

On je najavio i uređenje ostalog beogradskog priobalja, koje prema njegovim rečima ne mora da bude po principu uređenja Savskog šetališta ili Beograda na vodi, ali koje će svakako omogućiti red među plovnim objektima, kao i prilaz reci.

Neophodna dokumentacija

– Javni oglas, model ugovora o zakupu, obrazac ponude i karta zona, može se preuzeti na internet-stranici Grada Beograda www.beograd.rs, u rubrici "Gradski oglasi". Takođe, sva zainteresovana lica mogu preuzeti navedenu dokumentaciju u prostorijama Sekretarijata za privredu, Ulica kraljice Marije broj 1, 17. sprat, svakog radnog dana od 8 do 15 časova. Za sva dodatna pitanja zainteresovana lica mogu poslati upit na mejl javnipoziv.splavovi@beograd.gov.rs