Najnovije vesti
IT
"Blic" test Motorola Edge 30 Ultra: Jaka kamera od 200 megapiksela

"Blic" test Motorola Edge 30 Ultra: Jaka kamera od 200 megapiksela

Motorolin novi model Edge 30 Ultra nastavlja njihovu liniju telefona sa ovom oznakom. Mnoge će i zbuniti, jer je teško ispratiti sve u toj seriji - Edge 30 Pro, Edge 30, Edge 30 Neo, ali ono što ovaj model odvaja jeste kamera od 200 MP, jedna od prvih u industriji, kao i još nekoliko premijum karakteristika.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Motorola Edge 30 Ultra Foto: Zoran Ilić / Ringier
Motorola Edge 30 Ultra

Sa ekranom od 6.67 inča, ovo je dosta veliki telefon, ali je sklopljen tako da su i celo telo, ali i ivice blago zakrivljene pa ga je zgodno držati u ruci, a uz to telefon je debeo tek 8.4mm i težak je ispod 200 grama, što ga čini jednim od tanjih, a i lakših Android telefona.

Blic preporučuje
Motorola Edge 30 Ultra
Foto: Zoran Ilić / Ringier
Motorola Edge 30 Ultra

Edge 30 Ultra je zaštićen sa obe strane Corning Gorilla Glass koje bi trebalo da bude dovoljno izdrživo, iako nije u pitanju najnovija i najotpornija Victus opcija. Takođe, telefon ima niži IP52 sertifikat, što znači da nije potpuno otporan na vodu i prašinu, kiša mu neće škoditi, ali ne bi preživeo baš pad u bazen.

Displej je jedna od najačih karakteristika ovog telefona. Ponajviše zato što je OLED panel opremljen sa opcijom osvežavanja na 144Hz, nešto što je obično rezervisano samo za gejmerske telefone. Ekran je pregledan, kristalno jasan i kod menjanja frejmova osetićete svu njegovu moć. I sam telefon je brz i precizan. Pokreće ga Snapdragon 8+ Gen 1, najjači Android čipset i čini Edge 30 Ultru moćnim uređajem. U svakodnevnom korišćenju, u šta smo se uverili tokom kraćeg testa, to znači da je telefon brz, svi zadaci idu bez ikakvog bagovanja i reaguje tečno na svaku zadatu komandu. To će primetiti čak i oni zahtevniji korisnici jer mobilni dolazi sa 12GB RAM i memorijom od 256GB.

Motorola Edge 30 Ultra
Foto: Zoran Ilić / Ringier
Motorola Edge 30 Ultra

Kamera je takođe segment gde je Motorola otišla korak dalje nego kod prethodnih modela. Naime, glavno sočivo ima čak 200MP. Možete ga koristiti u potpunosti i dobiti slike u punoj rezoluciji lod svih 200MP, ali je zapravo puno logičnije da malo spustite rezoluciju tokom slikanja. Fotografije neće izgubiti na kvalitetu a rezultati su zaista dobri, podjednalo i kod noćnih fotografija. One su detaljne, boje vrlo blizu realnih, saturacija i ekspozicija su precizne, tako da je ovo jedna od boljih mobilnih kamera koje se trenutno migu pronaći na tržištu. Inače, tu je i 12MP telefoto kamera sa f/1.6 i 2x zumom kao i ultraširokougaono sočivo od 50Mp, f/2.2.

Motorola Edge 30 Ultra
Foto: Zoran Ilić / Ringier
Motorola Edge 30 Ultra

Motorola se odlično pokazala i kada je softver u potanju. Naime, 30 Ultra radi na "out of box" Android 12 nudeći iskustvo jednog originalnog operativnog sistema bez dodatih opterećenja, vrlo jednostavnog i efikasnog. Pri tome, ima nekoliko dodatih opcija, vdoma korisnih i inovativnih, poput one da je dostupna always-on kontrola notifikacija na ekranu. Dovoljno je da pritisnete i zadržite ikonicu da biste pročitali notifikaciju bez pokrrtanja samog telefona.

Motorola Edge 30 Ultra ima bateriju od 4,610mAh. Ovo je dovoljno da vam traje skoro dva dana, a ako ste od onih koji ne ispuštaju telefon iz ruke, imaćete dovoljno za 24 sata korišćenja. Baterija se troši vrlo polako, čak i kada displej postavite na maskimalno osvetljenje, a nema velike razlike u njenom trošenju ukoliko ste na 5G ili WiFi. Pri tome, 12 sati rada je moguće punjenjem u trajanju samo do sedam minuta.

Motorola Edge 30 Ultra
Foto: Zoran Ilić / Ringier
Motorola Edge 30 Ultra

Suma sumarum, Motorola je sa ovim modelom uspela da ponudi jedan odličan, na oko privlačan flegšip telefon i to po vrlo konkurentnoj ceni ispod 100.000 dinara, značajnije manje nego konkurencija.