Karte za Olimpijske igre uskoro u prodaji: Koliko će koštati? 1Foto: Shutterstock/rarrarorro

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu 2024. najavili su da će svi u svetu moći da se prijave za karte od četvrtka, 1. decembra, piše Gardijan.

U okviru novog pristupa prodaji ulaznica za izložbeni događaj, zainteresovani će moći da nabave karte sa jedne platforme u celom svetu, i neće biti dostupne preko prodavaca karata.

Umesto da unesu glasački listić za karte za određene sesije ili događaje, oni koji žele da iskuse igre ulaze u jedan globalni žreb.

Odabrani će tada moći da izaberu ono što žele da vide u okviru određenog prodajnog perioda.

„Zaista želimo da Paris 2024 bude prvi ‘Games Wide Open’, i potpuno smo posvećeni oživljavanju ovog koncepta,“ rekao je Toni Estanguet, predsednik Paris 2024.

U ovoj fazi prodaje biće dostupno tri miliona karata, što predstavlja oko 80 posto prodatih karata javnosti, a prijave su otvorene do 31. januara 2023. godine.

Polovina karata koštaće 50 evra ili manje, dok se cene za paket od tri sesije kreću od oko 72 evra (62 funti).

Osim toga, biće uključene dve vrste karata za osobe sa invaliditetom – mesta za pristup invalidskim kolicima i mesta pristupačna za osobe sa invaliditetom ili smanjene pokretljivosti koje ne koriste invalidska kolica, ali kojima je potrebno pristupačno sedište sa minimalnim stepenicama u blizini pristupačnih objekata.

Međutim, organizatori kažu da ulaznice za ceremonije otvaranja i zatvaranja, kao i „za neke specifične sportske sesije“, neće biti dostupne tokom ove faze prodaje i da će biti puštene u prodaju u maju 2023.

„Ove ulaznice će biti za otvaranje i ceremonije zatvaranja, ali i vrhunske sesije, kao što su finale na 100 metara u atletici i plivanju, ili košarkaško finale, na primer“, rekao je Majkl Alojzio, šef kabineta Estangueta.

Od 15. februara 2023. godine, navijači koji su odabrani žrebom dobiće e-poruku sa određenim vremenskim terminom koji će im omogućiti pristup onome što organizatori nazivaju „Make Your Games packs“ prodaje tokom 48 sati.

Paketi  „Make Your Games packs“ omogućavaju posetiocima da izaberu do tri sesije kojima žele da prisustvuju i direktno kupe karte. Prva četiri dana rasprodaje biće rezervisana za članove Kluba Pariz 2024, za koji se možete besplatno prijaviti. Ljudi će moći da kupe najviše 30 karata u svim fazama prodaje.

Prodaja karata bila je problem na nedavnim Olimpijskim igrama. Olimpijske igre u Londonu bile su pomerene jer su posetioci ponekad morali da stoje u redu do šest sati da bi preuzeli karte od agencija koje se bave prodajom.

Pariz 2024. biće prve letnje Olimpijske igre koje će dočekati inostrane posetioce od Rija 2016. godine, nakon što su Igre u Tokiju pogođene pandemijom održane 2021. ograničile prodaju domaćim navijačima.

Pariski aranžmani za prodaju karata važe za Olimpijske igre, koje traju od petka, 26. jula do nedelje, 11. avgusta 2024. godine.

Organizatori kažu da sa skoro 10 miliona dostupnih karata, ovo označava najveći broj karata ikada prodatih za neki sportski događaj. Prodajni aranžmani za Paraolimpijske igre biće objavljeni na jesen 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari