Почетна > Србија
Србија

Данас почео Божићни пост: Које су предности поста?

Данас је, 28. новембра по Грегоријанском, а 15. новембра по Јулијанском календару, почео Божићни пост за православне хришћане, један од четири велика годишња поста.
Фото: Градске инфо

Божићни пост траје тачно шест недеља, све до 7. јануара, дана када се прославља рођење Христово. Божићни пост треба да нас припреми за тај радосни тренутак, односно да нас физички и духовно окрепи од свега оног што нас у овом свету црпи и безпомучно изједа.

Значење поста

Пост је за вернике период у којем се преиспитују наше снаге, и физичке и менталне, али чије преиспитивање је настало пре свега из религиозних побуда. Oдричемо се различитих помисли, хране, лоших дела како би се очистили од свега оног што се нас у овом свету спушта и отуђује од људи, добрих врлина и љубави..

Пост нам у хришћанском смислу помаже да се вратимо на прави пут, а тим путем враћајући се приближавамо се Христу.

Данас, можда више него икада раније, пост нам помаже да направимо дистанцу између непотребног и потребног, између стварног света и виртуалности, између правих вредности и материјалног света, између милосрдности и разметљивости.
Фото: Freepik/jcomp
Благодати поста 

Благодати поста су вишеструке. Не може се извдвојити једна, али комплетан рад у којем се чисти душа и тело оставља бенефите који су видљиви и осетилни у и на човеку.

Све што се данас пропагира кроз различите начине прихватњиве модерном времену, путем медитација, здраве исхране, живе комуникације и речи, у хришћанству, на другачији и свеобухватнији начин, старо је и колико и свет.

Молитва, умереност, простодушност, добродушност, непохотност, незавидност и отвореност према људима даје све оне бенифете од којих смо се отуђили, што нам данас саветују многи стручњаци, за чије савете плаћамо и за које заборављамо да су нам одувек били јасни и блиски.

Фото: WikimediaCommons/Petar Milošević
Са целокупним животом у вери, ове савете није тешко применити и у периоду када није пост, али са постом ми се припремамо за један виши облик егзистенције, за један наизглед врло тежак задатак, али суштински веома лак.

Са уздржавањем од мрсне хране, греха, зависти, окренути ка породичним и пријатељским вредностима, у наредних неколико недеља стичемо могућност да тако живимо дугорочно и да се вођени узвишеним мудростима приближимо вери и животу са Христом.

Аутор: Маја Буловић

Danas su Sveti Vrači – dan za molitvu za ozdravljenje

 

Преузмите андроид апликацију.