Pajić (PSG): Šapić da prestane da optužuje građane za zagađenje vazduha 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Predsednik Beogradskog odbora Pokreta slobodnih građana (PSG) Vladimir Pajić izjavio je da je gradonačelnik Aleksandar Šapić današnjom izjavom „kako bi izbili socijalni nemiri ukoliko bi se ljudi naterali da se greju na gas“, je još jednom pokazao da „nema kapacitete da upravlja“ glavnim gradom.

Pajić, koji je i odbornik u Skupštini grada Beograda, je u pisanoj izjavi rekao da nije Šapićevo da „samo konstatuje probleme i prebacuje ih na građane, već da ponudi rešenja koja će dovesti do toga da se u Beogradu diše mnogo čistiji vazduh nego danas“.

„Da, bez sumnje jedan od najvećih zagađivača vazduha u glavnom gradu jesu individualna ložišta u kojima se uglavnom koristi ugalj i drvo, a rešavanjem ovog problema zagađenje vazduha u zimskom periodu bi bilo smanjeno za 70 odsto. Umesto što se krivica prebacuje na građane, njima se mora ponuditi jasna alternativa i ostaviti razuman rok od pet godina kako bi prešli na čiste izvore grejanja pre svega na gas i toplotne pumpe, a gde se može i centralno grejanje. SNS vlast za deset godina nije uradila ništa, a iz Šapićeve izjave se vidi da nemaju ni ideju kako to da urade“, rekao je Pajić.

Pajić je povodom rešavanja problema zagađenja vazduha rekao da program PSG za održivi razvoj Beograda kao zelenog grada podrazumeva da se „termovizijskim kamerama utvrditi tačno stanje i pobroje svi zagađivači“, da se mapiraju delovi grada u kojima je najveća koncentracija ovakvih ložišta i da se sa distributerima „radi na razvoju gasovodne mreže tamo“.

Dodao je i da PSG smatra da građanima koji nisu u mogućnosti da sami u pet godina pređu na gas ili toplotnu pumpu treba ponuditi subvencije i beskamatni kredit, a svim građanima preko programa EBRD povoljne krediti kako bi tranzicija bila što bezbolnija po njihov budžet.

„Još jedna mera koja se hitno mora sprovesti jeste ukidanje građevinskih dozvola za svu novu gradnju koja nema ekološki rešeno grejanje. Na ovaj način su gradovi poput Krakova u potpunosti rešili svoje zagađenje. Obaveza grada je da hitno i bez odlaganja sve gradske institucije prebaci na ekološko grejanje“, kazao je Pajić.

Istakao je da „ako bi se danas krenulo sa ovakvom tranzicijom, već sledeće zime videli bismo prve rezultate, a kroz pet godina više ne bi imali problem sa zagađenjem od grejanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari