Zastave Albanije osvanule na zgradi opštine Bujanovac i nacionalnog saveta Albanaca (FOTO)

28.11.2022

12:35

0

Autor: 24sedam

Pored zastave Albanije su i državna srpska i zastava Evropske unije

Zastave Albanije osvanule na zgradi opštine Bujanovac i nacionalnog saveta Albanaca (FOTO)
Copyright Facebook/Bujanovačke

Zastave Albanije vijore se od jutros na zgradi Opštine Bujanovac i sedištu Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) povodom Dana zastave, albanskog nacionalnog praznika, prenose Bujanovačke.

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi lično je postavio albansku zastavu na balkonu iznad ulaza u Opštinsku upravu.

Facebook/Bujanovačke
Zastava Albanije istaknuta je na zgradi opštine Bujanovac

 

Kao i prošle godine, isticanje zastave aplauzom su pozdravili odbornici vladajuće albanske većine u Skupštini i funkcioneri Opštinske uprave.

Pored zastave Albanije su i državna srpska i zastava Evropske unije.

Na zgradi NSA u centru Bujanovca nema državne zastave Srbije, a albansku je istakao predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa.

Facebook/Bujanovačke
Zastava Albanije istaknuta je na zgradi Nacionalnog saveta Albanaca

 

Zbog isticanja albanske zastave policija godinama unazad podnosi prekršajne prijave protiv Ragmija Mustafe, službenika i direktora javnih ustanova, koji su kažnjavani novčano za prekršaj iz člana 41, stav 1, tačka 3 Zakona o izgledu, upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije.

U Zakonu se, pored ostalog, navodi da će se novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniti za prekršaj pravno lice ako istakne grb ili zastavu strane države u Republici Srbiji bez isticanja grba, odnosno zastave Republike Srbije, osim ako potvrđenim međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno.

Po zakonu o nacionalnim manjinama, zajednicama je dozvoljeno korišćenje nacionalnih simbola, ali ne identičnih simbolima matične države.

Albanci odbijaju da u bilo kom detalju promene nacionalne simbole, pozivajući se na Ustav Srbije, koji im, kako tumače, garantuje upotrebu sopstvenih simbola.

Inače, Albanija je danas obeležila Dan nacionalne zastave u gradu Valona na jugu te zemlje, gde je 28. novembra 1912. godine proglašena nezavisnost.

Svečanosti su prisustvovali predsednik i premijer Albanije Bajram Begaj i Edi Rama, a kao gosti su bili predsednica i premijer tzv. Kosova Vjosa Osmani i Aljbin Kurti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike