"Hrvatska Marija Antoaneta": Ko je prva dama Hrvatske, koju je Tamara Vučić pozvala na modnu reviju "Jovanka u boji"? 1 DYDPPA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić uputila je hitno pismo ambasadi naše zemlje u Zagrebu. Cilj ovog pisma bio je da se što pre prosledi poziv prvoj dami Hrvatske, Sanji Musić Milanović, da prisustvuje modnoj reviji „Jovanka u boji“.

U tom pismu navodi se da će Tamari Vučić biti izuzetna čast, ukoliko bi gospođa Musić-Milanović prisustvovala reviji koja će se održati 29. novembra u Palati Srbija.

Ovaj poziv za modnu reviju ne iznenađuje, s obzirom da je prva dama Hrvatske zapažena po dobrom odabiru komada odeće koju će uklopiti u svoj stajling.

Hrvatski mediji pišu da je Sanja Musić Milanović poznata po svom umereno avangardnom stilu, te da je nebrojeno puta dokazala da svoju odevnu kombinaciju zna da prilagodi situaciji.

Kako tvrde, nije joj strano da uzme u ruke šivaću mašinu, a takođe navode i da je kostim za susret sa Mišel Obamom, nekadašnjom prvom damom Amerike, izradila sama.

Ko je Sanja Musić Milanović?

Prva dama Hrvatske, Sanja Musić Milanović, supruga je Zorana Milanovća, petog predsednika Republike Hrvatske.

Rođena je 1969. godine u Zagrebu, a osnovnu školu završila je u Gračanima i Velikoj Gorici. Srednju školu Centra za upravu i pravosuđe završila je 1986. godine.

Po završetku srednje škole provela je godinu dana u Sidneju, nakon čega je upisala Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Na postdiplomskim studijama u Briselu (Université Libre de Bruxelles, Faculté de Medeciné) magistrirala je 1999. godine iz oblasti javnog zdravlja i promocije zdravlja.

Doktorske studije završila je 2010. godine na Medicinskom fakultetu, sa disertacijom na temu „Demografske, bihevioralne i socioekonomske determinante pretilosti odraslih u Hrvatskoj“.

Osim što je supruga Zorana Milanovića, predsednika Republike Hrvatske, Sanja Musić Milanović majka je dvojice sinova – Ante Jakova Milanovića i Marka Milanovića.

Prema knjizi „Zoran Milanović – politička biografija“, ljubav Zorana i Sanje počela je u novogodišnjoj noći 1991. godine. Sanja je tada bila student medicine, a on je bio diplomirani pravnik.

Za prvo zajedničko putovanje Zoran je navodno zaradio prodajom usisivača po stanovima, a Sanja tvrdi da je to radio s istom strašću kojom se bavi politikom.

Dok je Milanović bio političar, odnosno lider SDP-a i lider parlamentarne opozicije, Sanja je veoma retko pratila supruga na javnim događajima, gradeći karijeru doktora nauka.

Radila je kao epidemiolog u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a od 2011. godine je na Katedri za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

„Crni hleb nije skup kad se se seče na tanje kriške“

Tokom premijerskog mandata supruga Zorana, Sanja se nije proslavila na javnim gostovanjima.

Poznata kao promotor zdrave ishrane, Musić Milanović upozorila je putem jednog hrvatskog radija da su prekomerna telesna težina i kardiovaskularne bolesti kao posledice ove pojave veliki problem u Hrvatskoj.

Tada se osvrnula na crni hleb, koji je zdraviji, ali i skuplji od belog.

Ipak, objasnila je na koji način i siromašniji građani mogu da priušte crni hleb.

„Kada se kaže da je crni hleb koji preporučujemo skuplji od belog, u početku je skuplji, ali možete jednostavno da isečete crni hleb na tanje kriške. Jeftinije je i zdravije, a kada je dehidrirano, još bolje je jesti sutradan. Moramo da razbijemo mit da je pravilna ishrana skuplja – jeftinija je jer treba jesti manje hrane’, rekla je ona 2014. godine i izazvala lavinu reakcija.

Zbog ove izjave dobila je i titulu „hrvatska Marija Antoaneta“.

Sanjino službeno zvanje je doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović, specijalista epidemiologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari