Sve što ste želeli da znate o ONLINE AKADEMIJI ZA MAKEUP otkriva nam Milena Stević, osnivačica MAKEOVER STUDIJA

by | novembar 28, 2022
milena stević

Milena Stević je profesionalna šminkerka, edukatorka i vlasnica dva studija za šminku i frizuru. Otkrivamo kako je izgledao njen put, od samih početaka – ljubavi prema mejkapu preko, školovanja, rada u pozorištu i otvaranja sopstvenog studija pa sve do sveobuhvatne Online akademije za makeup, koja polaznicima pruža odskočnu dasku za dalju karijeru?

„Još krajem osnovne škole čvrsto sam odlučila da želim da upišem Školu za negu lepote u Beogradu, smer scenski masker“, započinje svoju priču uspešna mejkap artistkinja Milena Stević.

„Toliko sam bila odlučna i sigurna u svoj izbor da je to bila jedina škola koju sam upisala u listu želja. Moram priznati da sam tek u srednjoj školi otkrila da imam talenat za šminkanje i da je to nešto što volim i u čemu uživam. Međutim smatram da je talenat dobra polazna osnova, ali ono što izdvaja uspešne od neuspešnih u bilo kom poslu, pa i u šminkanju, jeste konstantan rad, vežbanje i usavršavanje.“

POGLAVLJE 1: POČECI

  • Kada je šminkanje postalo vaša profesija i kako je izgledao taj put?

Milena Stević: Tokom završne godine u srednjoj školi imali smo obaveznu stručnu praksu u pozorištu ili na televiziji. Pošto su se moji roditelji u međuvremenu preselili u Novi Sad i da bih bila s njima, svoju praksu sam radila u Srpskom narodnom pozorištu. Nakon završetka školovanja dobila sam ponudu da nastavim sa radom u pozorištu, što je meni tada bilo ostvarenje snova.

Baš u tom periodu desila se ekspanzija makeup tržišta i mnogi strani brendovi su postali dostupni i kod nas. To je meni otvorilo nove mogućnosti da što bolje usavršim svoju tehniku šminkanja i iznova se zaljubim u ovaj poziv. Nije mi bilo teško da i pored posla u pozorištu radim u svoje slobodno vreme šminkanja za razne svečane prilike, događaje, spotove, fotografisanja i tako širim svoje znanje iz raznih oblasti makeup umetnosti.

Narednih godina balansirala sam između SNP-a, koje je bilo moja druga kuća, i privatnog posla kojeg je bilo sve više. Nakon 7 godina života i rada u Novom Sadu, iz privatnih razloga preselila sam se u Beograd, ali i dalje sam nastavila da radim u pozorištu u Novom Sadu. Svaki dan sam putovala autobusom iz Beograda za Novi Sad i nazad i uopšte nije bilo lako.

Dve godine kasnije bila sam na raskrsnici. Da li da napustim pozorište i sve svoje verne klijente koje sam godinama sticala i da počnem od nule u novom gradu ili da nastavim svakodnevno da putujem i gubim po 4, 5 sati samo u prevozu. Uz podršku tadašnjeg dečka, a sadašnjeg supruga, presekla sam i upustila se u novu avanturu.

I nije bilo jednostavno. Niko nije znao za mene u Beogradu koji je mnogo ozbiljnije tržište i gde je konkurencija veća. Morala sam ponovo da se dokazujem i stičem nove klijente. S obzirom na to da sam imala prilike da se oprobam u raznim segmentima profesionalnog makeup-a tačno sam znala čime želim da se bavim. S jasnom vizijom pronašla sam lokal, renovirala ga i otvorila svoj prvi Makeover studio za šminku i frizuru koji je nedavno proslavio šest godina poslovanja.

  • Ko su vaši najveći profesionalni uzori?

Kada je reč o tome kako pristupam poslu i na koji način se trudim da budem bolja u onome što radim to sam učila gledajući moju mamu. Ona je za mene uvek bila uzor kako se pristupa izazovima, kako u poslu, tako i u životu. Nikada se nisam upoređivala sa nekim drugim, jer svako od nas ima svoj put, svoj stil i svoj senzibilitet koji klijenti prepoznaju. Naravno da postoji nekolicina umetnika iz moje branše koje izuzetno cenim, čiji rad volim i koji me dodatno inspirišu.

POGLAVLJE 2: MAKEOVER STUDIO

  • Kada ste osnovali Makeover studio?

Milena Stević: Makeover studio je nastao 2016. godine, tj. iste one godine kada sam napustila SNP i rešila da svu svoju energiju uložim u razvijanje sopstvenog biznisa. Želela sam studio u kojem buduće mlade, njihove mame, ali i ostale devojke mogu da dobiju vrhunsku šminku i frizuru, na jednom mestu. Iako sam zapravo tek nekoliko meseci pre toga počela da radim u Beogradu, klijenti su vrlo brzo prepoznali trud, kvalitet i posvećenost koje sam tu uložila.

  • Kako ste okupili tim saradnika?

Тo je najteži, ali i najbolji deo posla. Najbolji zato što mogu da biram s kakvim ljudima želim da radim, ali i najteži, jer iziskuje mnogo vremena i truda da se pronađu prave osobe za Makeover. Kada biram ljude za tim, uvek prvo gledam ljudsku stranu kandidata tj. radim procenu da li on zadovoljava kriterijume da se uklopi u tim, a tek nakon toga posmatram kakve su mu kompetencije za poziciju za koju je konkurisao. Taj pristup mi se pokazao kao najbolji, jer ako je neko odličan u svom poslu, ali toksičan za tim, takva osoba nema mesta u Makeoveru. Pre ću se odlučiti za nekog manje iskusnog, ali ko će svojim prisustvom oplemeniti tim i atmosferu u studiju. Iako sam okupila grupu mladih i kvalitetnih ljudi koji su profesionalci u svom poslu, uvek smatram da možemo bolje i više i baš zbog toga konstantno radimo na usavršavanju svojih znanja i tehnika.

  • Koje sve usluge pruža Makeover studio?

Makeover studio sada ima široku, ali odabranu lepezu usluga. Tu su profesionalna šminka i frizure za razne prilike, što je i okosnica našeg poslovanja. Vremenom smo postali poznati i po savršenim i personalizovanim kolorizacijama kose. Naravno pored toga tu su i ostale frizerske usluge, od feniranja do raznih tretmana za negu kose, ali i veoma traženi brow lamination i lash lift tretmani. Ono što najviše volimo da radimo jeste da delimo svoje znanje, pa se od nas mogu naučiti mnoge šminkerske i frizerske tajne na edukacijama koje organizujemo.

  • U okviru Makeover studija postoji obuka Našminkaj se sama. Zašto je važno da znamo same da se našminkamo? Kako dobra šminka utiče na naše samopouzdanje i, generalno, na raspoloženje?

Poslednju deceniju smo preplavljeni različitim izborom šminke na tržištu. Previše proizvoda i informacija dovodi nas u situaciju gde više ne znamo da se snađemo i odaberemo prave proizvode za naše lice i tip kože. Mnoge žene biraju šminku na osnovu reklame koju su videle i ambalaže koja im se dopala. Retko koja će razmisliti da li taj proizvod odgovara njenom licu, senzibilitetu, pa i njenim godinama. Zato smo mi tu, da u moru svega, napravimo izbor za vas i pokažemo kako da te proizvode koristite na svom licu. Proteklih godina mnogo devojaka je prošlo ovu obuku kod nas. Naučile su da biraju proizvode, našminkaju se same i da budu sigurne da su sve uradile baš kako treba, a samopouzdanje dolazi kao dodatni plus.

 

POGLAVLJE 3: ONLINE AKADEMIJA ZA MAKEUP

  • Vaša Online akademija za makeup je korak napred u odnosu na vaš raniji rad. Kako vi to doživljavate?

Milena Stević: Upravo, kao što ste rekli, kao korak napred. Online akademija šminkanja je logičan nastavak mejkap edukacija koje organizujem već više od 10 godina. Da bi se napravio taj „jedan“ korak napred, morale su mnoge kockice da se poslože, jer je online akademija nešto na čemu radim i šta razvijam još od sredine 2018. godine, a svetlost dana je ugledala u aprilu 2020. godine.

  • Kako je Online akademija koncipirana?

Na ovoj edukaciji trenutno ima preko 40 lekcija koje su podeljene u časove. Namerno kažem trenutno, jer konstantno snimam i dodajem nove časove i lekcije. Učimo razne tehnike šminkanja od nekih, nazovimo ih, jednostavnijih, pa do tehnika koje se uče samo na masterclass-ovima. Obradila sam sve najtraženije tehnike šminkanja, ali i one zahtevnije kao što je šminkanje zrele, ali i problematične kože. Ima tu i nekih egzotičnih lookova, ali je glavni fokus bio na tehnikama koje klijenti najviše traže kada dođu na šminkanje.

Ono što izdvaja Online аkademiju od edukacija uživo jeste to što polaznici časove mogu gledati kad god njima to odgovara, gde god im odgovara i onoliko puta koliko im je potrebno da savladaju određenu tehniku šminkanja ili oblast.

  • Da li online edukacija zaista može da zameni obuku uživo?

Iako se svest o benefitima online učenja kod nas tek podiže, ja sam neko ko već godinama unazad obožava ovaj vid edukacije. Mada, moram da priznam da sam bila malo skeptična kada sam krenula da radim sa prvom grupom koja je upisala Online akademiju šminkanja. Nisam znala kako će polaznici to prihvatiti. Međutim, da je koncept koji sam napravila odličan, vrlo brzo su me uverili njihovi radovi koje su mi slali i na koje sam im davala korekcije i smernice. Do kraja edukacije oduševili su me svojim radovima i premašili su moja očekivanja, a njihove sugestije kako da poboljšam svoju online obuku pomogle su mi da danas ona bude najbolja edukacija ovog tipa na našem tržištu, a i šire.

  • Ko može da se prijavi? Da li je neophodno predznanje?

Sam koncept akademije je takav da može da se prijavi svako, tj. onaj koga šminka interesuje bez obzira na to da li je zaljubljenik u šminku i želi da od toga napravi nešto više ili je to neko ko već šminka klijente, ali želi da usavrši svoje znanje i tehniku.

Glavni kriterijum za moju Online akademiju šminkanja bio je da časovi budu detaljni i jasni da može svako s lakoćom da ih prati. Obuka je toliko sveobuhvatna i pitka da su se prijavljivale i devojke koje žele da nauče kako samu sebe da našminkaju.

  • Šta je potrebno da polaznici imaju od alata da bi učestvovali u nastavi na Online akademiji?

Da bi nastava mogla neometano da se prati potrebno je imati samo pristup internetu. Što se tiče alata, ništa nije neophodno unapred kupovati, jer tokom obuke, polaznik dobija konkretnu preporuku proizvoda u koje vredi uložiti novac, kako ne bi lutao na nepoznatom terenu i trošio novac na pribor i opremu koja nije zadovoljavajućeg kvaliteta ili kupio neke preskupe proizvode za koje tokom vežbanja stvarno nema potrebe. Tu su spiskovi alata, pribora i šminke za početak rada i vežbanja, a uz svaku lekciju se dobija detaljan spisak šta sam tačno koristila, koju nijansu, sa kojom četkicom, na kom delu lica… Polaznik bukvalno ne treba ništa da piše i zapisuje tokom lekcije već sve ima spremno.

  • Šta podrazumeva personalizovano mentorstvo?

Najveći benefit koji polaznici dobijaju je upravo personalizovano mentorstvo. Ono znači da svakog od njih pratim tokom trajanja akademije i da imamo direktnu komunikaciju. Ovo je nešto što praktikujem i na uživo Akademiji šminkanja. To znači da polaznik može da me kontaktira direktno i pošalje svoje vežbanje određene tehnike koju je uradio nakon odgledanog časa. Nakon toga od mene dobija smernice i sugestije da li je to dobro uradio tj. šta je dobro, ali još važnije šta ne valja i na šta treba da obrati pažnju kada bude radio naredno vežbanje. Na taj način on zna da li je na pravom putu i šta treba da koriguje. Iz ovog razloga i Online akademija ima ograničen broj mesta, jer jednostavno želim da mogu svima podjednako da se posvetim. Zahvaljujući tome Online akademiju šminkanja su do sada pohađale devojke koje žive širom Evrope, ali i u Americi, Kanadi, Emiratima.

  • Kakav je program akademije? Da li, pored mejkap tehnika, uključuje i poslovni aspekt šminkerskog posla, poput formiranja cene šminkanja i pronalaženja novih klijenata?

Odlično pitanje. Pored samih tehnika šminkanja obradila sam i stvari koje su veoma bitne u ovom poslu, kao što je održavanje higijene što pribora, ali i radnog mesta, kao i lekcije o bolestima kože, kako komunicirati sa klijentima. Tu su i časovi na kojima se bavimo pitanjima kako formirati cenu šminkanja, kako se izdvojiti od drugih šminkera, kakvi sve tipovi klijenata postoje, kako početi kao šminker itd. Mnogi završe neki kurs, ali ne znaju kako da počnu da rade i baš zbog toga su tu i ove lekcije da pokriju i te aspekte posla.

  • Koliko je važno za buduće šminkere da prate svetske trendove i da su aktivni na društvenim mrežama? Vi i sami svakodnevno prenosite znanje, dajete konkretne savete i pokazujete tehnike na svom Instagram profilu @milenastevicmua.

Nisam pobornik slepog praćenja trendova, zato i savetujem i klijente, ali i kolege da trendove treba da prilagođavaju sebi odnosno klijentima i njihovom senzibilitetu.

Društvene mreže su važne, jer se tu nalaze naši budući klijenti i to je odličan način da nas bolje upoznaju i povežu se sa nama. Važno je imati ih, ali treba da nađemo stil komunikacije koji nama lično odgovora. Na taj način privlačimo klijente sa kojima želimo da sarađujemo. Lično obožavam da snimam kratke edukativne videe i kroz savete pomažem ljudima koji prate moj profil.

  • Da li su polaznici, nakon završene Online akademije za makeup, osposobljeni da se samostalno bave šminkerskim poslom? Kakva su dosadašnja iskustva?

Apsolutno da. Cilj Online akademije šminkanja je da nakon nje polaznici počnu da rade i zarađuju. Najvažnije je da polaznik uzme tj. iskoristi sve što ova obuka pruža, a pruža mnogo. Ako ispoštuje koncept od početka do kraja, već tokom prve sezone može uspešno da se bavi profesionalnim šminkanjem i da gradi svoju priču. U narednom periodu baš planiram da predstavim neke od svojih bivših polaznika i da pokažem kako su oni napredovali uz online edukaciju i kako sada rade.

  • Online akademija za makeup nalazi se u okviru veće platforme – makeover-online.com. Kakav je plan za ovu edukativnu platformu? Šta će se sve na njoj nalaziti?

Cilj mi je da ovu platformu podelim sa drugim edukatorima iz beauty industrije gde bi oni plasirali svoje online edukacije. Na raspolaganju im je i ceo moj tim koji se bavio realizacijom moje Online akademije. Ovo je nešto što je u toku i u procesu smo pregovora sa edukatorima iz različitih oblasti beauty niše, ali svakako ako je neko zainteresovan, može me direktno kontaktirati oko saradnje.

milena stević

POGLAVLJE 4: KAKO IZGLEDA JEDAN RADNI DAN USPEŠNE PROFESIONALNE ŠMINKERKE

  • I, za kraj, imajući u vidu sve te različite aspekte vašeg posla, možete li nam opisati kako izgleda jedan vaš radni dan? Kako uspevate da uklopite sve obaveze?

Milena Stević: Ni jedan moj dan ne liči na drugi, što je i čar mog posla, pa ne bih mogla da jednostavno odgovorim na ovo pitanje. Trenutno najveći deo dana odlazi na vreme sa ćerkom i suprugom, ali s obzirom da su u toku dve grupe uživo Akademije šminkanja i priprema za Online akademiju šminkanja koja počinje uskoro, dosta vremena mi odlazi na komunikaciju sa polaznicima tj. mentorstvo. Ostatak vremena koristim da snimam videe za društvene mreže i pripremam sadržaj za online obuku. U Makeoveru sam trenutno samo kada držim edukacije ili zakazana šminkanja. Dosta stvari koje se tiču samog studija uspela sam da delegiram i to je najteža i najvažnija stvar u poslu ako želiš da on raste. Imam tim ljudi koji radi sa mnom i svako od nas ima svoja zaduženja. Nekad jeste izazovno postići sve što sam zamislila i završiti obaveze koje imam u jednom danu, ali zapravo treba uživati u tom putovanju do cilja.

via Makeover studio