Почетна > Нови Сад > Новосадске приче

Нови Сад Новосадске приче

Шта урадити у једном дану у Новом Саду? 

Како стижете у Нови Сад? Да ли је то често у журби, са списком силних обавеза и договора за кафу или на ручак са пријатељима које дуго нисте видели?
Фото: Градске инфо

Сигурни смо да они који се враћају Новоме Саду имају своја омиљена места која не желе да мењају. Добре ствари не треба мењати, али забележелите овај водич за следећи пут када се будете враћали у наш град.

Фруштук као обавезан почетак дана

Новосађани су познати по томе да воле да једу – од јутра и то позамашно!

Ако сте већ стигли у јутарњим часовима у Нови Сад, обавезно свратите на аутентична места и уживајте у дражи коју можете само овде да осетите. Један од таквих амбијената јесте и „Шпајз Салаша 137“ на Рибљој пијаци, која свој доручак презентује по систему шведског стола на којем можете пробати разне домаће посластице.

Фото: Градске инфо

За оне који би ипак нешто мање традиционално, препоручујемо да похитате у „Комбинат“ или „Виду“ где можете јести здраве оброке, али и укусне омлете, сендвиче, палачинке.

Након доручка – пешачење или упознавање са културом града

Обилан доручак захтева обавезну шетњу након њега! Најбољи начин да се ближе упознате са Новим Садом дефинитивно јесте пешице, поготово уколико имате некога ко ће вам уз шетњу испричати занимљивости о знаменитостима, као и анегдоте које можда никада нисте чули.

Организују се разне пешачке туре по граду, а након тога коначно ће вам бити јасно шта је која зграда и коју причу крију њени зидови.

Фото: Градске инфо

Обавезно се боље о пешачким турама информишите код Туристичке организације Новог Сада.

Ако долазите када, рецимо, пешачке туре нема или просто нисте фан исте, можете одвојити своје слободно време и посетити Галерију Матице српске. Здање које чине дела из 18., 19. и 20. века.

Галерија матице српске спада у један од наших најбољих и најбогатијих музеја.
Фото: Градске инфо
Како без ручка?

На пола сте дана, а већ сте себе обогатили новим информацијама, нашетали сте се и сада вам треба, разуме се, пауза за ручак.

У Новом Саду дефинитивно нећете остати гладни. Ако сте за прави војвођански ручак уз десерт „Плава фрајла“ на СПЕНС-у вас никако неће изневерити.

Салаши су један од синонима за ово поднебље, а ако не бисте да превише лутате ван града како би доживели праву чар салаша, свратите у „Петлов салаш“.

У центру града постоји огроман број ресторана са различитим менијима, од италијанске кухиње, па све до бургера и чувеног новосадског „Индекс“ сендвича.

Фото: Градске инфо
Дођосмо и до Петроварадинске тврђаве

Иако би вам можда значио неки предах након силне хране, у једном дану, за то се, нажалост, времена нема. Како да одете из Новог Сада, а да нисте обишли Петроварадинску тврђаву?

Једна од најпрепознатљивијих грађевина, подједнако лепа издалека и изблиза. Чувене степенице на Петроварадинској тврђави стопиће све оно што сте појели за ручак, јер их има подоста.

Тако да, припремите се…

Фото: Градске инфо

Велелепно утврђење из 17. века, најлепше је место где можете дочекати залазак сунца.

Уз то и сат, који је чувен по томе што овде мала казаљка показује минуте, а велика сате.

Време за чај, кафу или неки цеђени сок
Фото: Градске инфо

Када завршите са обиласком тврђаве, можете остати и сести у неки од ресторана који се налазе горе. Уколико вам, којим случајем, досади поглед на Дунав, можете се опет запутити према центру.

Ноћ у Змај Јовиној и Дунавској улици донеће вам посебан шмек. Баште су и у ово хладније време и даље често отворене. Не брините, ту су и грејачи, тако да вам неће бити хладно, а бићете на ваздуху на локацијама где све врви од људи, испијајући поподневну кафу. Може ли боље?

Новосадски Зимзоленд
Фото: Градске инфо

Уз кућице од дрвета на Тргу слободе осетићете се као на неком од божићних маркета у Европи. Влада права, празнична атмосфера уз новогодишњу декорацију која јој даје додатни ефекат. Овде ћете моћи да пробате кувано вино и колачиће са циметом који миришу на празнике, те да купите разне сувенире и украсе.

А за крај, остатак вечери одредите сами, по вашим жељама!

Ако сте и након доручка и ручка гладни, нађите локал у центру града да утолите своју глад. У чувеном „Гусану“ можете фино јести, провести се, али и попити. Све је сервирано у аутентичном посуђу, у пасажу Змај Јовине улице.

Уколико сте и даље пуни енергије, продужите до улице Лазе Телечког и изаберите кафић по вашем укусу. Јер ипак, каква је то посета Новом Саду, уколико се на њу не стави тачка неком добром свирком?

Zašto je Galerija Matice srpske umetničko i kulturno blago Srbije?

Преузмите андроид апликацију.