Teheran – Iran se približava ulasku u evroazijski blok

Teheran je ratifikovao dokumente o pristupanju Šangajskoj organizaciji za saradnju

Iranski parlament odobrio je desetine protokola o pristupanju te zemlje Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS), osmočlanom evroazijskom bezbednosnom i ekonomskom bloku, koji između ostalih uključuje Rusiju, Kinu, Indiju i Pakistan.

Teheran je potpisao memorandum o pristupanju u septembru. Prema rečima zvaničnika, proces će biti završen sledeće godine.

Iranski zakonodavci su u nedelju podržali dokumente u vezi sa pitanjima kao što su carinska kontrola i antiterorizam, kao i zajedničke vojne vežbe, navodi novinska agencija Mehr.

Abolfazl Amouei, portparol parlamentarne komisije za spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost, izjavio je da je ovaj potez „prenosi poruku iranskog multilateralizma” u spoljnim odnosima. On je naveo da je blok važan i u smislu „borbe protiv uvođenja jednostranih sankcija“.

Iranski ministar inostranih poslova Hosein Amir-Abdolahian napisao je na Tviteru da glasanje „pokazuje odlučnost i ozbiljnost naše zemlje da razvija regionalnu, međunarodnu i ekonomsku saradnju i ojača svoje izglede u Aziji“. On je dodao da je „multilateralizam realnost sadašnjeg veka“.

ŠOS su 2001. osnovale Rusija, Kina, Kazahstan, Uzbekistan, Kirgistan i Tadžikistan. Indija i Pakistan su postali punopravni članovi 2017.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je u septembru da bi njegova zemlja mogla da se pridruži toj organizaciji negde sledeće godine. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je novinarima istog meseca da vidi da će se i Ankara jednog dana pridružiti bloku.

Moskva vidi sve veću ulogu blokova  BRIKS i ŠOS kao kontramere protiv zapadnih sankcija. BRIKS je  neformalna grupa koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. „Govorimo o zemljama koje zajedno čine 80 odsto svetske populacije. Zbog toga je svakom nepristrasnom čoveku jasno da ne postoji nešto kao što je izolacija Rusije“, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u julu.

Ranije u novembru, Lavrov je potvrdio da „više od deset“ zemalja želi da se pridruži BRIKS-u, uključujući Alžir, Argentinu i Iran.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.