Subotica: „Mala gostiona” – 170 godina nije zatvorila svoja vrata

Mala gostiona- palić
SUBOTICA – Jedan od simbola Palića – „Mala gostiona“ ovog vikenda proslavila je  gala svečanošću, u prisustvu velikog broja gostiju, svoj veliki jubilej. Jedan je od najstarijih ugostiteljskih objekata u Srbiji, ali njena jedinstvenost leži u činjenici da nikada nije zatvorila svoja vrata.

Radila je bez prestanka, na istom mestu i pod istim imenom, čak 170 godina. Preživela je devet režima, tri promene granica i dva svetska  rata.

U godini kada obeležava 17 decenija rada, „Mala gostiona“,   dobila je i priznanje „Najbolje iz Vojvodine“, na upravo završenom Sajmu turizma u Novom Sadu, koje dodeljuje Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam. Tako je svrstana u vrh ugostiteljske ponude Srbije.

Bogata i sadržajna istorija zavrteće točak istorije i vratiti nas 170 godina unazad.

Na Paliću je sve počelo tajnim točenjem vina u štali.

Sačuvani spis iz 19. veka o palićkoj maloj krčmi kaže da tome nisu bila sklona samo vinogradarska domaćinstva već i oni plemenitog roda, pa i gradski savetnici.

Grad je, uz nadoknadu, polovinom 19. veka dao dozvolu da se alkoholno piće toči u palićkoj maloj krčmi i pripadajućoj bašti, a krčme su u to vreme bile koliko mesta za bezbedno noćenje i odmor, okrepljenje i razmenu vesti, toliko i galerija raznovrsnih tipova ljudi, poslovnog sveta, goniča ili čuvara stoke, lutalica, begunaca…

Najčešća jela koja su sredinom 19. veka gostima nuđena bila su svinjski paprikaš, kobasice, uštipci, a od vina šiler i rizling. Služilo se ukupno oko 50 vrsta jela, što je za to vreme bio zavidan nivo ponude.

Kada su gradske vlasti  1886. godine priznale status „Male gostione“, izdigavši je na nivo samostalnosti, stara palićka dama zakoračila je u novu epohu svoje dugovečnosti.

Zasela je na tron palićkog ugostiteljstva, a na gala svečanosti pokazala je i zašto je velika – zato što je svoju glavnu rolu igrala vodeći se velikom istinom – da su ljudi bogatstvo i ono što vas svratava na vrh, i da nema kvalitetnog restorana bez sjajnih kuvara i konobara. Zato su oni po kojima je  Mala gostiona prepoznatljiva, oni koji su svoj profesionalni život ugradili u temelje “Ellite Palića”, na svečanosti zuzeli posebno mesto.

Direktor preduzeća Goran Radanović nagradio je Roberta Kerešija, kuvara, Anđelka Kovačića, konobara, i Branka Ivaniševića, domaćina Riblje čarde, ćerke firme Male gostione.

„Još kada sam kao đak bio ovde na praksi, rekao sam sebi da ću ovde i ostati, i tako je i bilo. Nešto me je držalo ovde skoro 50 godina”, ushićen je Anđelko, kome je Mala gostiona, kaže, druga kuća.

Robert Kereši iz Nemačke vratio u Srbiju i nastavio da radi u “Maloj gostioni”. „Vratio sam se jer je ovo moja domovina i hoću da unapredim turizam i ugostiteljstvo, da i našim ljudima pružim ono što ima u inostranstvu“ naglasio je Kereši.

Proslavi je prisustvovao i gradonačelnik Stevan Bakić sa saradnicima. U umetničkom delu programa nastupio je kamerni ansambl  subotičke srednje Muzičke škole „Tre Farfale“, u sastavu Lucija Vukov, flauta, Kristina Stankov, flauta i Sara Jović, klavir, a sve u klasi Teodore Mrkajić, i Leorente Čenaj na violončelu, uz klavirsku saradnju Viole Biro, u klasi Žužane Sebenji.

Predstavljajući je, rekli su o njoj da je, zasigurno  akter je i svedok mnogih neispričanih priča, stečište brojnih putnika i namernika, kutak za okrepljenje, predah, odmor  umornih i od puta i od života, mesto velikih i malih radosti, kutak gde se sklapaju mnoga poznanstva, prijateljstva i ljubavi, mesto poslovnih razgovora, dogovora i razlaza, bina za bezbrojne kafanske umetnike, mesto u kome nastaju stihovi, rađaju se eseji…

Gizdava, otmena, prostrana, doterana…baš onakva kakvu želimo i volimo.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.