28. novembar  2022. 10.00  →  23.37 | Izvor: B92

Prekid meča pa spektakl - Zvezda nastavila pobednički niz i ubedljivo savladala Partizan!

BEOGRAD -

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Partizan u prvom ovosezonskom "večitom" derbiju rezultatom 90:74.

"Večitim" derbijem završeno je 8. kolo ABA Lige, a Crvena zvezda je uspela da po prvi put u sezoni savlada ljutog rivala, ekipu Partizana.

nedovic, obradovic, derbi

Ovo je prvi poraz Partizana u ABA ligi, dok je Zvezda stigla do pobede broj šest u regionalnom šampionatu, odnosno petu uzastopnu u ABA i Evroligi.

Utakmica je počela poenima Hasana Martina, ali je Partizan bio taj koji je stekao osetniju početnu prednost, kada je posle trojke Nanelija na semaforu pisalo 11:6, ali je odmah odgovorio Vildosa svojim flouterom.

Publika je negodovala na maltene svaku sudijsku odluku, a pogotovo je pobesnela kada je dosuđena nesportska lična greška Branku Laziću koji je udario Egzuma nakon lične greške Martina, a Partizan tada ima vođstvo 16:12.

Videli smo dobre minute Zvezde koja je prišla na 18:17, da bi Ivanović krenuo na prodor, a Ledej se postavio za faul u napadu i sudije rekle da se upravo to dogodilo, pa je divljanje navijača otišlo na viši nivo i usledio je haos.

Leteli su predmeti, čuli se razni povici pa su sudjie prekinule meč i otišle u svlačionice. Nakon dugačke pauze su se vratile, sporna tribina potopuno ispražnjena, a odluka preinačena u faul odbrane i Zvezda preuzima vođstvo, 19:18.

derbi, zvezda, nedovic, madar, partizan

Nakon molbi Lazića, Mitrovića i ostalih igrača Zvezde, usledilo je i poslednje upozorenje zvaničnog spikera koji je rekao da će se hala potpuno isprazniti ukoliko se takvo ponašanje nastavi.

Na sreću, nije se nastavilo i gledali smo fantastičnu košarku. Druga četvrtina je počela poenima Brodzijanskog i nesportskim faulom Filipa Petruševa, a onda sledi NBA sekvenca koja je sve oduševila.

Pet vezanih trojki! Počelo je trojkom Madara, pa je Nedović odmah vraća, da bi pogodio Panter, a vratio je Marković i potom druga trojka Jama Madara za 31:26 u korist crno-belih.

Stekao je Partizan prednost od 6 poena, 48:42 je bilo na semaforu pred poslednja dva minuta, da bi Zvezda uspela da pogodi sedam brzih poena na greške odbrane Partizana i okreće rezultat pred kraj prvog poluvremena, pa pred odlazak u svlačionice vodi 49:48.

Treća četvrtina je veoma loše počela po Partizan. Puna četiri minuta bez koša i tri izgubljene lopte, a na drugoj strani Ben Bentil, Džon Holand, Luka Vildosa i Branko Lazić pronalaze put do koša i stiče se prva dvocifrena prednost, 58:48.

nedovic, vildoza, zvezda

Uspešno je tim Duška Ivanovića držao dvocifrenu prednost, ali je pred kraj deonice Partizan uspeo da se vrati u meč zahvaljujući odličnim minutima Janisa Papapetrua, ali sve je to bilo kratkog daha.

Prilazili su crno-beli nekoliko puta na manje od dva poseda, ali je Ivanović znao da pronađe "rupu" u odbrani Partizana i Vildosa uz Nedovića to sjajno rešavao.

Utakmica je trajala preko dva sata, ali smo zaista gledali veoma dobru utakmicu u kojoj Zvezda dolazi do šestog trijumfa (6-1), a Partizan upisuje prvi poraz (7-1) u sezoni ABA Lige.

Najefikasniji je bio Luka Vildosa sa 19 poena, a na drugoj strani je 15 ubacio Papapetru.

Ivanović: To je naša jedina šansa

Trener Crvene zvezde Duško Ivanović kaže da je njegov tim pokazao karakter u derbiju sa Partizanom.

"Neću da gledam statistiku. Mislim da je utakmica bila, neću da kažem kvalitetna, ali na momente na vrlo visokom nivou. Igrali smo protiv ekipe koja ima napadački talenat. Kada smo ih pustili, kad nismo igrali odbranu, imali su lagane koševe i napravili razliku. Imamo karakter",rekao je Ivanović i dodao:

"Ambijent je bio izvanredan. Žao mi je šta se desilo sa publikom. Nakon toga, ambijent je bio izvanredan. Ne treba da radimo protiv sebe. Ovo je sport, nekad dobiješ, nekad izgubiš. Velika pobeda za nas".

Zadovoljan je kakvo je stanje u ekipi.

"Uvek je lakše kad se dobije. Bili bi ti momci da smo izgubili. Dobar je ambijent, momci su spremni da rade. Lakše je kada je dobar rezultat".

ivanovic, obradovic, derbi

Holand: Bilo je ludo 

Košarkaš Crvene zvezde Džon Holand kaže da je srpski i regionalni šampion uradio sjajan posao u duelu sa Partizanom.

"Osećam se dobro, uradili smo dobar posao, pokazali smo karakter. Ovo je još jedan korak u procesu, nastvljamo da rastemo", rekao je Holand.

Atmosfera je bila vatrena, ali je jedan deo Zvezdine tribine morao da bude ispražnjen.

"Bilo je ludo. Energični su, deo navijača je morao da ode, ali bilo je zabavno. Sjajno iskustvo".

Pod Duškom Ivanovićem Zvezda je zabeležila pet uzastopnih pobeda.

"Došao je, uticao je, radi sjajan posao", istakao je Holand.

Holand je protiv Partizana imao učinak od pet poena za oko 10 minuta na parketu.

Otkrio je izdravstveno stanje Nikole Ivanovića.

"Nikola je nezgodno pao i biće odsutan duži period. Biće mesec, mesec i po dana. Ima jedno rebro slomljeno".

Odbrana je bila na zadovoljavajućem nivou.

"Protiv jedne napadačke ekipe kao što je Partizan, ne možemo da igramo koš tamo, koš ovamo. Naša jedina šansa je odbrana",zaključio je Ivanović.

Obradović: Odigrali smo katastrofalnu završnicu

Trener Partizana, Željko Obradović, prokomentarisao je prvi poraz svog tima u ABA ligi ove sezone.

“Želim da čestitam ekipi Crvene zvezde na zasluženoj pobedi. Žao mi je jer smo igrali dobru utakmicu 35 minuta, bili u prilici da se vratimo i odigrali katastrofalnu završnicu. Problem nam je bio zadnjih pet minuta. Matijas Lesor nije trenirao od Madrida. Rekao je da je spreman da igra, a videli ste koliko je igrao. Alen Smailagić je na ličnu odgovornost tražio da igra iako nije spreman. Vladimir Brodzijanski je i dalje u periodu adaptacije. Tu leži suština problema naših visokih igrača. Bavim se stvarima koje su bitne za moj tim,”rekao je Obradović, pa dodao:

“Koncentracija je bitna u odnosu na to kako postavljaš utakmicu. Kad imaš drugu ili treću šansu da šutneš rasterećeno, drugačije. Zadnjih pet minuta, ponoviću. Imali smo tajmaut gde smo pričali o tome. Dve izgubljene lopte za redom, lopta u ruke rivala, nesportski faul, sve se skupilo. Spremali smo utakmicu za Luku Vildozu i Nemanju Nedovića koji imaju veliki kvalitet”.

Anđušić: Bilo je dobrih stvari, ali smo u krucijalnim momentima pali

Košarkaš Partizana, Danilo Anđušić, prokomentarisao je poraz svog tima u prvom ovosezonskom "večitom" derbiju.

"Dozvolili smo im sa osam razlike da se vrate i povedu pred poluvreme i to igračima koji su motori Crvene zvezde ove sezone. Kada počnete da pogađate lake šuteve i postižete lake poene, sve bude drugačije. Njima je to mnogo značilo. Digli su se, to je bio prelomni momenat. Imali smo još jednu šansu u četvrtoj četvrtini kada smo prišli na tri razlike, nismo uspeli da preokrenemo i to je to - idemo dalje"rekao je srpski košarkaš, pa dodao:

"Imali smo još jednu šansu u četvrtoj četvrtini kada smo prišli na tri razlike, nismo uspeli da preokrenemo i to je to - idemo dalje. Ovo nam je prvi poraz, nova je utakmica ispred nas, biće još derbija, biće još utakmica...Verujem u svoj tim, biće nam ovo dobar nauk za ubuduće. Nadam se da ćemo igrati bolje u narednom periodu i protiv Valensije i protiv Crvene zvezde. Verujem da će biti drugačija utakmica,"rekao je Anđušić, pa se ponovo osvrnuo na večerašnji duel:

"Bilo je dobrih stvari, ali smo u nekim krucijalnim momentima pali. To nas je koštalo neizvesnije utakmice i pobede."

Tagovi