Subotica: Broj slučajeva nasilja nad ženama stagnira, ali i dalje visok

nasilje nad ženama
SUBOTICA – Osnovno javno tužilaštvo u Subotici je tokom prethodne godine izreklo 579 hitnih mera zbog nasilja u porodici, od čega su u 483 slučaja žrtve bile žene.

Iste godine podneto je 176 krivičnih prijava zbog nasilja u porodici, a situacija je vrlo slična i 2022.godine, za nepunih 11 meseci izrečena je 561 hitna mera, procesuirano je 140 krivičnih postupaka, od kojih je u 118 žrtva bila žena. Ove godine je u Srbiji kao žrtva femicida život izgubilo 25 žena. Ovo su podaci sa kojima smo dočekali Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Statistika Osnovnog javnog tužilaštva pokazuje da iako žene nisu jedine oštećene u porodičnom nasilju, one su najčešće žrtve  ovog krivičnog dela. Kada do nasilja u porodici dođe, tužilaštvo izriče hitne mere – udaljenje nasilnika iz zajedničkog domaćinstva ili zabranu komunikacije između nasilnika i žrtve. Ipak, od 579 hitnih mera, koliko ih je izrečeno prošle godine, svega 176 slučajeva je kao epilog dobilo krivičnu prijavu.

“Razlika u tih 400 slučajeva je što se partneri u međuvremenu pomire, ili žena odustane iz raznoraznih razloga – zbog dece, iz ekonomskih razloga, jer nema drugih prihoda i ekonomski je vezana za svog partnera. Jedini prihod za nju i za njenu porodicu i za decu jeste taj muškarac sa kojim živi, gde ona svesno pristaje na to nasilje sa kojim živi, to je jedan zatvroeni krug nasilja”,  pojašnjava Livija Panić Miletić, osnovni javni tužilac.

Problem nasilja unutar porodice prepoznat je kao ozbiljno krivično delo, u Subotici postoji i Grupa za koordinaciju koja se bavi praćenjem porodičnog nasilja, napominje sagovornica i dodaje da ono trenutno beleži trend stagnacije, ali je broj slučajeva i dalje na veoma visokom nivou.

“I to je jeste problem, dobra stvar je što se taj broj predmeta ne povećava, on je uglavnom isti na godišnjem nivou, ali je meni lično problem što se taj broj ne smanjuje,što bi imajući u vidu sve službe u ovom gradu koje rade na problematici nasilja u porodici, i radi se preventivno u borbi protiv nasilja u porodici, trebalo bi sad već negde da vidimo rezultate toga u smislu smanjenja broja ovih krivičnih dela, ali nažalost taj trend smanjenja se još uvek ne vidi, bar ne kroz naše predmete”, zaključuje Panić Miletić.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama se oglasila i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, potpredsednica Vlade i ministarka kulture, Maja Gojković. U saopštenju se između ostalog navodi sledeće:

„U Srbiji je ove godine u porodičnom i partnerskom nasilju ubijeno 25 žena, a u periodu od prethodnih deset godina čak 340. Ovo upozorava da je nasilje prema ženama i dalje prisutno i da u borbu protiv ovog oblika partnerskog i porodičnog nasilja moramo ući jače i odlučnije nego ikada. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama je važan da ukažemo koliko je rodno zasnovano nasilje ozbiljan problem, kako kod nas, tako i u svetu.“

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici stupio je na snagu 2016.godine, a ovo delo je u Krivični zakon uvedeno 2006.godine. Naša zemlja će se i ove godine priključiti globalnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ u kojoj će akcenat biti stavljen na nasilje nad ženama i devojčicama u javnom prostoru, takođe izraženom obliku rodno zasnovanog nasilja.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.