Кућа Добрих Вести

Login

ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ: Мерлинка од 8. до 11. децембра у Дому омладине Београда

Оцените овај чланак
(2 гласова)

merlilnkakakksksskЧетрнаесто издање Међународног фестивала qуеер филма Мерлинка одржаће се од 8. до 11. децембра 2022. године у Дому омладине Београда.

 

„Слоганом Ацта, нон верба односно Дела, не речи фестивал жели да истакне да подршка ЛГБТ+ заједници која се заснива на речима и лајковима не даје резултате и више није довољна. Време је за дела. Време је за акцију! Време је за ангажовану филмску уметност, физичко присуство и Мерлинка филмски фестивал“, наводи директор фестивала Предраг Аздејковић.

 

Током четири дана манифестације биће приказано 80 играних, документарних и кратких филмова, међу којима су израелски „Забринути грађанин“ Идана Хагуела који је премијерно приказан на овогодишњем Берлиналу, ирански „Друго ја“ Амира Таваколија, аустријски „Ајсмајер“ Давида Вагнера награђен у Венецији, португалски „Варљива светлост“ Жоа Педра Родригеша премијерно приказан у Кану, одлично оцењени холивудски ромком „Буразери“ Николаса Столера (Преболети Сару Маршал, Само га доведи, Лоше комшије…), српски документарац „До даске“ Александра Рељића, канадски документарац „Агнес у кадру“ Чејса Џоинта награђен на Санденс фестивалу и многи други.

 

Фестивал отвара француски филм „Петер вон Кант“ (режија Францоис Озон) са Изабелом Ађани, Денисом Меношетом и Калилом Бен Гарбиом у главним улогама. Филм је премијерно приказан на овогодишњем Берлиналу, где је био номинован за Златног медведа. У питању је адаптација немачког филма „Горке сузе Петре вон Кант“ из 1972. године, редитеља Рајнера Вернера Фасбиндера. Петер вон Кант (Денис Меношет) је успешни и познати редитељ који живи са својим асистентом Карлом, кога воли да малтретира и понижава. Преко велике глумице Сидоние (Изабела Ађани) упознаје и заљубљује се у Амира (Калил Бен Гарбиа), сиромашног и згодног младића.

                                                                    Burazeriskrinsot

Фестивал затвара српски играни филм „Кристина“ редитеља Николе Спасића, са Кристином Милосављевић, Марком Радишићем и Јеленом Галовић. Филм је заснован на стварној личности Кристини која у филму глуми саму себе. Кристина је трансродна секс радница која живи са мачком, сакупља антиквитете и пролази кроз сесије регресије без хипнозе. После једне сеансе, случајно упознаје Марка и у том тренутку се рађа платонска љубав између ово двоје људи, чији случајни сусрети тек предстоје. У потрази за антиквитетима, Кристина све више открива хришћанство и прихвата га као једину истину. Марко прихвата Кристину као жену, али му смета што она не може да му роди децу. Филм је награђен на Међународном филмском фестивалу у Марсељу.

 

Програм фестивала Мерлинка ће бити приказан и у Културном центру Новог Сада од 9. до 12. децембра.

 

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 28 новембар 2022 10:01

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија