Linkovi

Policija na ulicama Pekinga i Šangaja posle protesta protiv strogih kovid mera


Policija hapsi učesnike protesta u Šangaju (Foto: AP)
Policija hapsi učesnike protesta u Šangaju (Foto: AP)

PEKING - Samo mesec nakon što je sebi obezbedio nova ovlašćenja kao potencijalni doživotni lider Kine, Ši Đinping suočen je sa nezadovoljstvom javnosti kakvo nije viđeno decenijama, a izazvano je strategijom "nulte tolerancije" na kovid čija primena ulazi u četvrtu godinu.

Demonstranti su tokom vikenda izašli na ulice u brojnih gradovima, među kojima su Šangaj i Peking, kritikovali mere za borbu protiv kovida, sukobljavali se sa policijom i čak tražili Šijevu ostavku. Učesnici protesta u ponedeljak su se okupili u poluautonomnom Hong Kongu, gde je ugušen prodemokratski pokret posle žestokog obračuna vlasti sa građanima koji su protestovali od 2019. godine.

Studenti na Kineskom univerzitetu Hong Konga uzvikivali su "suprostavite se diktaturi" i "sloboda, sloboda", a na mestu prethodnih protesta polagano je cveće.

Kineska policija u ponedeljak je obilazila lokacije u Pekingu i Šangaju, gde su tokom vikenda građani protestovali zbog oštrih kovid mera. U ponedeljak nije bilo novih okupljanja, ali je prisustvo policije bilo vidljivije.

Policija hapsi učesnike protesta u Šangaju (Foto: AP)
Policija hapsi učesnike protesta u Šangaju (Foto: AP)

Protesti protiv kovid mera bili su ujedno i najveće vidljivo protivljenje Komunističkoj partiji u proteklih nekoliko decenija.

Nema zvaničnih informacija o tome koliko je ljudi uhapšeno na protestima u Šangaju i Pekingu, gde je policija rasterivala demonstrante suzavcem i sukobljavala se sa njima. Vlasti u Šangaju su u ponedeljak ujutru blokirale ulice velikim metalnim ogradama, kako bi sprečile okupljanje građana.

BBC je saopštio da je policija napala i uhapsila jednog od njihovih novinara, koji je pušten nakon nekoliko sati. Novinar Rojtersa takođe je bio zadržan u policijskoj stanici oko 90 minuta.

Demonstracije u Pekingu protiv strogih kovid mera
Demonstracije u Pekingu protiv strogih kovid mera

Ublažavanje nekih restrikcija

Lokalne vlasti u Pekingu objavile su da više neće zatvarati čitave stambene blokove u kojima su otkriveni zaraženi kovidom. Protesti u Kini izbili su pošto je u požaru u gradu Urumći, u provinciji Šinđijang, poginulo najmanje 10 osoba, jer nisu mogli da otključaju kapiju, a vatrogasci nisu mogli da uđu.

"Mora se omogućiti prolaz medicinskim vozilima, hitnim službama i spasiocima", rekao je Vang Daguang, gradski zvaničnik zadužen za kontrolu epidemije.

Grad Guangdžou, u kojem je bilo najviše inficiranih u poslednje vreme, objavio je da ukida obavezno masovno testiranje za neke stanovnike. Gradovi Urumći i Korla objavili su da će otvoriti poslovne distrikte, u kojima je procenjeno da je nizak rizik od infekcije, i da će javni prevoz biti obnovljen.

Nulta tolerancija na kovid koju Kina primenjuje, znači da se izoluje svaka zaražena osoba kako bi broj inficiranih bio minimalan. Međutim, za neke ljude je to značilo da mesecima budu zatvoreni u svojim stanovima.

List vladajuće partije Pipls dejli ipak piše da će se strategija protiv koronavirusa nastaviti u ovom obliku, te da Ši nema planove da je menja.

Iako je najveći broj demonstranata izašao na ulicu zbog kovid mera, neki su uzvikivali slogane protiv Ši Đinpinga i tražili njegovu ostavku.

Vladajuća partija je već bila predmet kritike javnosti iz istog razloga, posle smrti dvoje dece, čiji su roditelji rekli da hitna pomoć nije mogla da stigne do njih zbog lokdauna.

SAD podržale pravo na "mirne proteste"

Sjedinjene Države su podržale pravo građana da mirno protestuju u Kini, saopšteno je u ponedeljak iz Bele kuće, koja međutim nije direktno kritikovala Peking.

"Dugo smo govorili da svi imaju pravo da mirno protestuju, ovde u Sjedinjenim Državama i širom sveta. To obuhvata i Kinu", navodi se u saopštenju Saveta za nacionalnu bezbednost.

Takođe se ističe da su SAD fokusirane na "ono što daje rezultate" u borbi protiv koronavirusa, uključujući i povećanje broja vakcinisanih.

"Za Narodnu Republiku Kinu će biti veoma teško da suzbije virus strategijom nulte tolerancije", ocenjuje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG