Kakva budućnost čeka Tviter: Moguća su 4 scenarija

28.11.2022

08:19

0

Autor: N. Pavlović

Maskovim preuzimanjem moćnog tehnološkog giganta, postavlja se pitanje koliko je sposoban da vodi takvu kompaniju

Kakva budućnost čeka Tviter: Moguća su 4 scenarija
Tviter - Copyright AP Photo/Gregory Bull

Ova godina je bila burna i za Tviter. Otkad je milijarder Ilon Mask preuzeo kompaniju, usledile su određene promene, a čini se da će ih tek biti.

Kao zagovornik slobode govora, zavetovao se da će platforma služiti kao "digitalni gradski trg" na kome se mogu razmenjivati različite ideje, a potom je obavestio korisnike da za uslugu verifikacije moraju plaćati 8 dolara mesečno. U međuvremenu, došlo je do poplave lažnih naloga iako su bili verifikovani.

Samo nekoliko nedelja pod novim rukovodstvom, kompanija srlja u propast, a mnogi predviđaju da je ovo kraj te društvene mreže. Određen broj korisnika, među njima i poznatih ličnosti, obrisao je svoje naloge ili je saopštio da se više neće oglašavati na Tviteru. Slično su uradile i brojne svetske kompanije koje su istakle da više Tviteru neće plaćati reklamiranje što će značajno uticati na budžet ove platforme.

AP Foto/Ringo H.W. Chiu, Archivo
Ilon Mask

Mask je vratio i čitav niz zabranjenih i suspendovanih naloga u život. Bivšem predsedniku SAD, Donaldu Trampu, ponovo je dozvoljeno da tvituje, ali je on to ipak odbio jer sada ima i svoju sopstvenu društvenu mrežu Truth Social.

Opravdano, Maskovo preuzimanje Tvitera nameće čitav niz pitanja, prvenstveno - kakva će biti budućnost ove mreže?

Akademik Darel M. Vest iz tink-tenka Brukings Institušn analizira 4 scenarija.

Bankrot

Kada je reč o finansijskog budućnosti Tvitera, treba se posebno pozabaviti oglašivačima pošto su mnogi najavili svoj odlazak. Ukoliko bi veliki broj sponzora obustavio svoja plaćanja, taj potez bi brzo mogao da desetkuje platformu, smatra Vest. Gubitak ključnih izvora prihoda načinio bi održavanje osnovnih usluga veoma teškim. Određeni medijski izveštaji su istakli da je Tviteru potrebno milijardu dolara godišnje samo bi održali dug, a ukoliko bilo šta to ugrozi, ugroženo je poslovanje čitave firme.

Profimedia
Kompanija Tviter

Mala kontrola sadržaja, dosta ekstremizma

Mask je od prvog dana iskazao veliko interesovanje za promovisanje slobode govora i omogućavanje da se različiti glasovi što dalje čuju. U tom smislu, vraćeni su nalozi Donalda Trampa, Džordana Pitersona i satiričnog portala Babilon Bi. Svi su bili suspendovani iz različitih razloga jer se smatralo da šire problematičnu retoriku ili govor mržnje.

Iako bi trebalo pozdraviti slobodu govora, kritičari su zabrinuti da će ovakvi potezi samo doprineti većoj toksičnosti i ekstremizmu na Tviteru.

Kako je preneo Aksios, samo 60 od 560 zaposlenih koji su bili zaduženi za moderaciju sadržaja i dalje radi u Tviteru.

AP Photo/Alex Brandon
Mask i Tramp

Drugi problemi će i dalje ostati aktuelni, poput toga da pojedinci mogu angažovati armije botova i tako uticati na formiranje javnog mnjenja.

Tehničko održavanje sajta dovedeno u pitanje

Ostavke i otpuštanja radnika, među njima i dosta inženjera i programera, znači da će Tviteru biti teško da održi tehničku infrastrukturu i zaštiti sajt od bezbednosnih pretnji. Ukoliko se kod bude menjao u brzini, platforma bi mogla da bude ranjiva i tako lako postane žrtva hakera, prevara i slično. Biće teško i zaštititi podatke korisnika. 

Premium usluge

Ipak, ne znači da je sve izgubljeno, tvrdi Vest. Mnoge organizacije su prolazile kroz teške trenutke, pa su uspele uz pomoć inovacija da se provuku kroz krizu. Moguće je srezati troškove i broj zaposlenih i nastaviti sa lansiranjem novih proizvoda i privlačenjem oglašivača.

Ne treba odmah pretpostaviti da će Mask u svemu omanuti kada postoje opcije u domenu premium usluga, u sektorima privrede, komunikacija, onlajn dejtinga, igara itd. Jedan od najunosnijih delova interneta su svakako sadržaji za odrasle, a Mask bi mogao da zaradi i nuđenjem takvog sadržaja zainteresovanim korisnicima, uveren je Vest.

AP Photo/Mary Altaffer
Tviter

Naravno, u tom slučaju, ne zna se koliko bi veliki oglašivači bili voljni da se reklamiraju na sajtu sa sadržajima za odrasle.

Brojni svetski brendovi takođe ne bi želeli da se dovode u vezu sa platformom koja plasira diskutabilan sadržaj ili ga uopšte ne kontroliše.

Kako je Vest naglasio, navedeni scenariji ne moraju isključivati jedni druge, a moguće je da će Mask proći kroz sve njih. Tviter bi mogao da skrene ka "ekstremizmu" i da predstavi nove proizvode i da finansijski preživi, uprkos svim nedaćama.

Mask svakako voli da bude u centru kontroverzi i ima veliki prag tolerancije, a njegova kompanija bi mogla sve da iznenadi i da privuče novu publiku, zaključuje akademik.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike