Читај ми!

Vučić: Novo poglavlje u odnosima Srbije i Norveške

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se, u okviru dvodnevne posete Oslu, najpre sastao sa predsednikom parlamenta Norveške Masudom Garahanijem, a zatim i sa premijerom Junasom Gar Storeom.

Predsednik Vučić je na Instagramu naveo da je zahvalio predsedniku norveškog parlamenta na tome što je Norveška uvek bila spremna da pomogne Srbiji, ne samo svojim iskustvima u harmonizaciji standarda i propisa EU, već i u ekspertskoj i finansijskoj pomoći reformskim procesima, a posebno u modernizaciji energetskog sistema.

"Danas otvaramo novo poglavlje u odnosima Republike Srbije i Kraljevine Norveške", poručio je Vučić.

Nakon sastanka sa predsednikom parlamenta, Vučić se sastao sa premijerom Norveške Junasom Gar Storeom. Store je u čast predsednika i delegacije Srbije priredio u Vladinoj vili radni ručak.

Vučić je ocenio da je razgovor sa premijerom Norveške bio oddličan i prijateljski razgovor.

"Razmotrili smo brojne teme od značaja za naše zemlje - od bilateralne i ekonomske saradnje, do planova i projekata u oblasti energetike, infrastrukture i investicija. Ponovio sam zahvalnost Srbije na partnerskom odnosu Norveške, kao i na spremnosti da zajednički dodatno jačamo i intenziviramo politički dijalog i sveobuhvatnu saradnju, jer naše zemlje ne vezuju samo interesi, već i istorijsko prijateljstvo iskovano u teškim vremenima", naveo je Vučić na Instagramu

Predsednik Vučić se sastao i sa kraljem Haraldom Petim i prestolonaslednikom Hokonom, a položio je vence na spomenik stradalim Jugoslovenima u Norveškoj u Drugom svetskom ratu.

Vučića su na groblju, uz visoke vojne počasti, dočekali komandant tvrđave Akešhus Arne Operud i generalni sekretar Ministarstva odbrane Frede Hermansen.

Više od 3.000 Jugoslovena stradalo je u logorima u Norveškoj, od čega najviše Srba. Oni su bili dovedeni u više od 20 radnih logora u okupiranoj Norveškoj. 

Vučić će, kako je predviđeno, prvi radni dan u Norveškoj završiti posetom ambasadi Srbije u Oslu i večerom sa norveškim privrednicima.

Pre dve sedmice je u Beogradu održana konferencija zajedno sa Norveškom i zemljama Zapadnog Balkana o mogućnostima ulaganja u obnovljive izvore energije.

Vučić je ranije najavio da Srbija treba da sprovede reformu u sektoru energetike i diverzifikuje izvore snabdevanja gasom i naftom, kao i da poveća ulaganja u obnovljive izvore energije i da će joj u tome pomoći Norveška, koja jedan od lidera u toj oblasti i zelenoj tranziciji.

Đedović: Reforma energetskog sektora uz pomoć Norveške

Ministarka rudarstva i energetike Dubravaka Đedović, koja takođe boravi u Oslu, izjavila je nakon sastanka sa državnim sekretarom u Ministarstvu gasa i energetike Norveške Andreasom Bjelandom Eriksenom, da Srbija može mnogo da nauči od Norveške o tome kako da na najbolji mogući način iskoristi potencijale obnovljivih izvora energije.

Istakla je da su Norvežani stvorili klimu povoljnu klimu za ulaganja u njihov energetski sektor, ali tako da njihovi prirodni resursi ostanu u njihovom vlasništvu i da oni imaju najviše koristi od toga.

Đedovićeva je novinarima rekla da je Norveška zaista energetski gigant po pitanu hidroenergije, ali i nafte i drugih prirodnih resursa, koje su iskoristili na najbolji mogući način.

"Nema brzih rešenja, ali dobrim planiranjem mogu Norvežani da nam pomognu da dođemo do dugoročnih rešenja i zajedno sa partnerima iz Norveške već radimo na tome da dođemo do stabilizacije sistema u naredna 24 meseca", rekla je Đedovićeva.

Navela je i da tokom sastanka nije bilo reči o konkretnim projektima već pre svega o regulatornom okviru, koji je prvi korak.

 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво