Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: "Novi Mesi" - ko je Džamal Masijala, nemački fudbalski biser

Impresivni nemački tinejdžer zadivio talentom i predstavom protiv Španije.

BBC

Izvor: BBC

Ponedeljak, 28.11.2022.

09:02

Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022:
Džamal Masijala je došao u minhenski Bajern 2019. kada je imao samo 16 godina/Getty Images

"Novi Lionel Mesi". Ovako fudbalski stručnjaci opisuju Džamala Masijala, 19-godišnjaka koji je odigrao ključnu ulogu u remiju Nemačke protiv Španije 1:1 u derbiju Grupe E na Svetskom prvenstvu u Kataru, čime je ekipa Hansija Flika sačuvala šanse da joj se ne ponovi Rusija 2018. kada su Panceri ispali već u grupnoj fazi.

Nemačka, četvorostruki svetski šampion, bila je blizu drugog poraza na Mundijal, ali je Masijala pogurao ekipu do izjednačenja, odigrao je vrhunsku utakmicu i pokazao o kakvom je talentu reč.

Fudbaler Bajerna iz Minhena, koji je veći deo detinjstva proveo u Engleskoj, ali je odlučio da igra za zemlju rođenja, svetla je tačka Nemačke u Kataru.

Nemačka je na dnu Grupe E sa samo jednim bodom, ali nije bez šanse da se plasira u nokaut fazu.

Nemci moraju da pobede Kostariku u četvrtak i da navijaju da Španci dobiju Japan.

Lotar Mateus, legendarni nemački fudbaler i bivši trener beogradskog Partizana, kaže da će, bez obzira šta njegova zemlja bude uradila u Kataru, Masijala biti ključni igrač u godinama koje dolaze.

"U budućnosti bi mogao da bude novi Leo Mesi (argentinski fudbaler koji igra i na ovom Mundijalu), odličan je", rekao je Mateus, osvajač titule svetskog prvaka sa Nemačkom 1990. godine u Italiji, za BBC Sport.

"Volim kako igra i volim njegovu ličnost.

"Ima 19 godina, ima potencijal da postane vrhunski fudbaler. Ima sjajna dodavanja, pametno igra i voli fudbal.

"Masijala može da bude novi Mesi. Argentinca sam prvi put gledao kada je sa 17-18 godina igrao prijateljsku utakmicu protiv Mađarske, čiji sam selektor tada bio, i isključen je posle 40 sekundi.

"Ušao je na teren i želeo da pokaže da voli fudbal, da mu je fudbal strast, kao da želi svima da kaže: 'Srećan sam što sam ovde'. E, takav je i Masijala. Od kad se pre dve godine probio na veliku scenu, postao sam njegov veliki obožavalac", kaže Mateus.
Izuzetan dribler - Džamal Masijala/Rungroj Yongrit/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Masijaline brojke na meču protiv Španije u nedelju uveče bile su impresivne: 84 odsto preciznih dodavanja, 100 odsto upućenih centaršuteva, sedam dobijenih duela, tri ključna dodavanja i asistencija za izjednačujući gol Niklasa Filkriga.

Masijala je već najmlađi strelac Bajerna iz Minhena, drugi najmlađi strelac Nemačke i najmlađi koji je igrao za nemačku reprezentaciju na nekom velikom turniru kada je nastupio na Evropskom prvenstvu 2020.

"Džamal ​​Masijala je jedan od najtalentovanijih mladih igrača. Uz Špance Gavija i Pedrija i Engleza Džada Belingema, on je jedan od igrača ogromnog talenta.

"Mislim da će rasti tokom Svetskog prvenstva u Kataru i mislim da Nemačka može da iznenadi", rekao je bivši trener londonskog Totenhema Maurisio Poketino za BBC.

Bivši nemački selektor i napadač Jirgen Klinsman je dodao: "Masijala je izvanredan igrač. Pun je iznenađenja, nema strah. On je fantastičan mladi igrač koji raste kroz sistem Bajerna".

"Ovo mu je prvo Svetsko prvenstvo i verujem da će biti sve bolji".

Šta je sledeće za mladića rođenog u Štutgartu, koji je u Bajern došao 2019. sa 16 godina nakon što je prošao Čelsijevu akademiju i igrao za Englesku u mlađim reprezentativnim kategorijama?

Ima ugovor sa Bajernom do 2026. godine, a nemački novinar Arči Rajnd-Tut veruje da je on neprocenjiv za nemačkog fudbalskog giganta.

"Ovo je prava šansa za njega da objavi dolazak na veliku scenu i da se vidi da li može da pomogne timu Nemačke kojoj baš nije išlo poslednjih godina".

Rajnd-Tut dodaje da nemačka štampi piše da za njega naprosto nema cene i da ni 400 miliona evra ne bi bilo dovoljno da neko kupi Džamala Masijalu.

"Tako se priča o njemu, on je budućnost Bajerna.

"Ima toliko stvari u njegovoj igri koje ga čine izuzetnim. Čak i kada protivnici pokušavaju da ga sruše, kao što se to godinama dešavalo Lionelu Mesiju, on ne odustaje.

"Masijala je zaista nešto posebno". Click here to see the BBC interactive Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: