Koristite veštačke zaslađivače jer mislite da su zdraviji? Kakva greška

Mnoga hrana i pića koriste veštačke zaslađivače kako bi postigli ukus koji potrošači obožavaju, bez kalorija. Ako volite dijetalne gazirane napitke ili ste zaljubljenik u slatkiše koji se reklamiraju kao dijetalni ili bez šećera, velike su šanse da konzumirate više zamena za šećer nego što mislite.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 27.11.2022.

13:13

Koristite veštačke zaslađivače jer mislite da su zdraviji? Kakva greška
Foto: Pheelings media/shutterstock

I to bi moglo biti nešto o čemu bi trebalo da razmislite sledeći put kada budete išli u kupovinu namirnica, jer je nova studija otkrila vezu između veštačkih zaslađivača i povećanog rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.

U studiji, objavljenoj u The BMJ, istraživači su pogledali rezultate 103.388 odraslih Francuza koji su bili deo kohorte NutriNet-Sante u kojoj je 37,1 odsto učesnika izjavilo da su konzumirali hranu i pića koji sadrže veštačke zaslađivače. U proseku su navodno konzumirali 42,46 miligrama zaslađivača svaki dan, što je otprilike isto kao i paketić običnog zaslađivača. Istraživači su otkrili da su se konzumirali različiti veštački zaslađivači, ali čini se da je većina bila aspartam, koji je činio 58 odsto ukupnog unosa veštačkih zaslađivača koji su prijavljeni; Kalijum acesulfam, koji je činio 29 odsto; i sukraloza koja je činila 10 odsto.

Devet godina kasnije istraživači su primetili da su oni koji su konzumirali veštački zaslađivač povećali rizik od kardiovaskularnih ili cerebrovaskularnih poremećaja za 9 odsto. Osim toga, istraživači su otkrili da je aspartam verovatnije povezan s cerebrovaskularnim događajima, dok su kalijum acesulfam i sukraloza povezani s većim rizikom od koronarne bolesti srca.

"Ovo je u skladu s drugim istraživanjima koja ukazuju na veći rizik od srčanih bolesti i moždanog udara među velikim korisnicima veštačkih zaslađivača. Iako ova konkretna studija nije osmišljena da pokaže uzrok i posledicu, činjenica je da je nekoliko studija ukazalo na iste zdravstvene rizike", kaže Samanta Kaseti, MS, RD, i koautorka Sugar Shocka.

Kada je reč o tome kako veštački zaslađivači potencijalno povećavaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, Kaseti predlaže različite mogućnosti.

"Na kraju, nemamo čvrste odgovore zašto ti zaslađivači mogu da povećaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, ali imamo mnogo dokaza koji upućuju na to da nisu od pomoći i da mogu biti štetni", objašnjava ona.

Ako želite smanjiti veštačke zaslađivače u svojoj ishrani, Kaseti ima nekoliko saveta.

"Ako pijete dijetalna gazirana pića svaki dan, možete početi tako što ćete smanjiti njihov broj u danu, a zatim preći na svaki drugi dan… sve dok ne dođete do toga da uglavnom želite da pijete samo vodu. Taj pristup možete koristiti i kada je u pitanju vaša kafa ili čaj. Započnite smanjivanjem broja paketića koje stavljate u svoje piće, a zatim pokušajte doći do tačke u kojoj ne koristite zaslađivače", ističe ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: