Gostoprimstvo niškog Medicinskog fakulteta – školuju skoro 300 budućih lekara iz celog sveta

Zbog rata u Ukrajini, 170 stranih studenata sa tamošnjih fakulteta medicine prešlo je na niške fakultete. Time se broj stranih studenata gotovo udvostručio.

Bežeći od rata sa strepnjom su došle u Srbiju. Ipak, vrlo brzo su, kažu, zaboravile na sve i potpuno se prilagodile.

"Bila sam u početku toliko nervozna, strahovala sam kako ću se prilagoditi novoj zemlji, ali Medicinski fakultet u Nišu mi je pružio kompletnu podršku, osetila sam se dobrodošlom. Već sam sa svojim istraživačkim radom učestvovala na kongresu, na čemu sam posebno zahvalna", kaže Širin Rahmani, studentkinja iz Saudijske Arabije.

"Nisam znala gde da nastavim studije, dobila sam preporuke od drugih studenata za Niš i oduševljena sam kvalitetom obrazovanja, ljudima, sviđa mi se grad, svi su predusretljivi", dodaje Nidija Sabu, studentkinja iz Indije.

Ema Anja, studenkinja iz Velike Britanije, poručuje da je iznenađena kako svi dobro govore engleski jezik. "Ovde postoje odlični uslovi za studiranje, imamo odličnu praksu. Volela bih da sam Niš otkrila ranije, mogla bih sebe da zamislim da živim ovde", dodaje ona.

Za razliku od njih, Anika iz Nemačke odmah je izabrala Medicinski fakultet u Nišu, kaže da je srećna što je uspela da se upiše.

"Srpski lekari su druga najveća grupa lekara koji rade u Nemačkoj, važe za odlične stručnjake, zato je Niš za mene bio prvi izbor, pre dve godine kada sam se ja upisivala, nije bilo mnogo stranaca", navodi Anika Zober, studentkinja iz Nemačke.

Trenutno je na fakultetu 268 studenata iz inostranstva.

"Podjednako u svakom delu fakulteta možete čuti engleski, srpski ali i nemački, italijanski... I ne samo to, postoji puno stvari koje mi od njih možemo da naučimo i slobodno mogu da kažem da su oni nama pomogli da u nekoj meri unapredimo našu nastavu", ističe Goran Radenković, prodekan za nastavu na engleskom jeziku.

Dekan Medicinskog fakulteta u Nišu Dobrila Stanković Đorđević naglašava da su prve godine upisali svega trinaestoro studenata. "Mislim da su studenti te prve generacije bili jako zadovoljni i da je to bila jedna vrsta reklame", dodaje dekanka.

Studijski program na engleskom jeziku postoji od 2019. godina, a godišnja školarina za strane studente je 5.500 evra.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво