U Šavniku ni iz šestog puta nisu uspeli da izaberu lokalnu vlast

Stanovnici Šavnika ni šestu nedelju zaredom nisu uspeli da izaberu lokalnu vlast jer je i danas glasanje na oba biračka mesta u tom gradu prekinuto.
U Šavniku ni iz šestog puta nisu uspeli da izaberu lokalnu vlast
Foto: Pixabay

Ovo je prvi put da građani ne mogu da izaberu lokalnu vlast u Crnoj Gori.

Danas je trebalo da bude ponovljeno glasanje na dva biračka mesta – u zgradi Opštine Šavnik i Kruševice, a pravo glasa imao je 541 birač. Međutim, na oba biračka mesta glasanje je prekinuto jer je uništen deo glasačkog materijala. Članovi biračkih odbora saslušani su u policiji, prenose lokalni mediji.

Većina od 1.968 upisanih birača je već glasala, a na današnjim ponovljenim izborima, na dva biračka mesta, upisano je nešto više od 500 birača.
 
Lokalni izbori u 14 crnogorskih gradova održani su 23. oktobra.
 
Završeni su u svim mestima osim u Šavniku, gde je četiri puta u prethodne tri nedelje prekinuto glasanje zbog brojnih neregularnosti i incidenata.
 
Glavni politički protivnici, dosadašnja gradska vlast predvođena Demokratskom partijom socijalista predsednika Mila Đukanovića s jedne strane, i proruski Demokratski front i Demokrate, s druge, međusobno se optužuju za opstrukciju izbornog procesa.
 
Glavna tačka sporenja je podatak da se u Šavnik uoči lokalnih izbora, uglavnom iz susednog Nikšića, doselilo preko 300 birača, iako podaci sa tri poslednja popisa svedoče da se iz tog grada stanovništvo uglavnom odseljava.
 
Zbog sumnji na "izborni inženjering" u Šavniku dokumentacija policije prosleđena je tužilaštvu.
 
Policija je podnela krivične prijave zbog povrede prava glasanja, nanošenja lakih telesnih povreda, napada na službeno lice i uništavanja dokumenata o glasanju.
 
Građani Šavnika koji glasaju na tim biračkim mestima, naredne sedmice će ponovo izaći na birališta.
  • Da

    28.11.2022 07:51
    Teško ćemo naći dobre primere za sebe južno i još bez pruge.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet