Svet

0

Predsednik Meksika na čelu velikog provladinog marša

Izvor: Beta

Predsednik Meksika na čelu velikog provladinog marša

Izvor: Beta / AP / Marco Ugarte

Stotine hiljada pristalica marširalo je danas u glavnom gradu Meksika u znak podrške predsedniku Manuelu Lopezu Obradoru, koji je pre stupanja na mesto predsednika predvodio neke od najvećih protesta u zemlji.

"Narodni marš" obeležio je četiri godine levičarskog lidera na funkciji i bio je odgovor na veliki marš opozicije održan pre dve nedelje u znak protesta protiv predloga Lopeza Obradora da se reformiše izborna vlast u zemlji.

Predsednik je predvodio današ marš kroz centar Meksiko Sitija, koji je bio praćen marijači muzikom, pesmom i prazničnom atmosferom.

Mnogi učesnici su dovezeni autobusima iz provincija širom Meksika koje je organizovala vladajuća partija Morena, sindikati i društvene grupe.

marsmeksiko2

Opozicija je insistirala da su mnogi učesnici bili primorani da se pridruže maršu, ali Lopez Obrador je rekao da nije uložio "ni peni" federalnog budžeta u marš.

Meksička opozicija sazvala je marš jer se boji da Lopez Obrador planira da iskoristi predložene reforme kako bi ugrozio nezavisnost izbornog instituta i učinio ga većim za svoju stranku.

Lopez Obrador je više puta kritikovao marš i nekoliko dana kasnije rekao da će sazvati svoj marš.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR