Najnovije vesti
Vesti Svet
"KAKVA JE GLOBALIZACIJA PRED NAMA?" Francuski ministar finansija uoči posete SAD: Evropa mora da štiti svoje ekonomske interese

"KAKVA JE GLOBALIZACIJA PRED NAMA?" Francuski ministar finansija uoči posete SAD: Evropa mora da štiti svoje ekonomske interese

Francuska može pokušati da pregovara o nekim izuzećima od carina i ograničenja koje nameće američki zakon protiv inflacije, ali Evropa mora delovati kako bi zaštitila ekonomske interese EU, izjavio je danas francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Bruno Le Mer Foto: TERESA SUAREZ / EPA;
Bruno Le Mer

On će sledeće nedelje pratiti francuskog predsednika Emanuela Makrona u državnoj poseti SAD.

Blic preporučuje

-Francuska može tražiti izuzeće od nekih obaveza i ograničenja koje nameće američka administracija. Ali pravo pitanje koje moramo sebi da postavimo je kakva je globalizacija pred nama? - rekao je Le Mer za televizijsku stanicu "Frans 3".

On je istakao da Kina favorizuje kinesku, Amerika američku, pa je onda vreme da Evropa favorizuje evropsku proizvodnju.

-Sve evropske države moraju da shvate da danas, suočeni sa ovim američkim odlukama, moramo naučiti da bolje štitimo i branimo naše ekonomske interese - rekao je Le Meton.

Evropske zemlje smatraju da bi ogroman paket subvencija za zaštitu američkih proizvođača u okviru Zakona o smanjenju inflacije mogao da zada smrtonosni udarac evropskim industrijama, koje se već muče zbog visokih cena energenata.

(Srna)