Nova vest
Fudbal

Nedelja, 27.11.2022.

16:15

Stojković o timu za Kamerun i zašto je citirao Aleksandru Prijović

Dragan Stojković Piksi, selektor reprezentacije Srbije, govorio je na konferenciji za medije.

Izvor: B92

Autor:B92

Stojković o timu za Kamerun i zašto je citirao Aleksandru Prijović
Foto: Starsport

Fudbaleri Srbije igraju u ponedeljak u 11 časova u drugom kolu Svetskog prvenstva protiv selekcije Kameruna.

"Orlovi" će sigurno želeti da se pokažu u pravom svetlu, nakon zasluženog poraza od favorizovanog Brazila u prvom kolu.

Tok konferencije pratite uz B92.net:

Novinarima se obračaju selektor Stojković i golman Vanja Milinković-Savić.

"Mi smo i ranije znali da će utakmica sa Brazilom biti teška, pogotovo zbog povreda ključnih igrača, Ovaj Mundijal je počeo za nas posle te utakmice. Kamerun i Švajcarska će se boriti za to mesto i prolaz dalje. Situacije je dosta bolja po pitanju povreda igrača, tako da, kako pripremamo meč... Pripremićemo najbolje što možemo. Veoma važna utakmica, i mi i oni smo krenuli porazom, ali to ne umanjuje naše aspiracije. Pripremićemo meč na najbolji mogući način i videćemo sutra ko je bolji", kaže selektor.

Selektor je nastavio i najavio da će biti promena u timu, a otkrio je i kako se oseća Filip Kostić.

"Biće promena. Situacije je bolja, i te kako sam zadovoljan u odnosu na ono što je bilo pre deset dana. On je poslednja dva treninga odradio sa ekipom i biće u konkurenciji za tim. Intenzitet kojim je radio pokazuje da je spreman. Da li će igrati, videćemo", dodao je Stojković.

Posle meča sa Brazilom nije bio zadovoljan fizičkim aspektom.

"Napravljena je analiza. Naš problem u drugom poluvremenu je bio što smo se trošili nizašta. Statistika pokazuje da smo prerčali više od Brazila, a statistika pokazala kao da ne postijimo. Imali smo 160 promašenih pasova. Tako je nemoguće dobiti bilo koga. Nismo bili kompletna ekipa na terenu upravi iz razloga što smo imali personalne probleme i što nisam mogao da izađem sa najboljim timom. Bila bi totalno drugačija slika u svih 90 m inuta, ne samo tih 45. To što smo uradili poslednja dva dana, intenzitet rada. Igrači odgovorili na to pozitivno u fizičkom i tehničkom smislu. Pokazuje da se vraćamo kad je najpotrebnije. Što se fizike tiče.. Od dolaska u Katar imali smo jedno 7-8 igrača koji nisu bili u trenažnom procesu! Nisam to mogao javno da govorim jer bi ceo svet znao. To je bilo vrlo zabrinjavajuće za mene. Neko me je pitao, selektore ne vidimo osmeh.. Sad znate razlog što ga nije bilo. Na kraju, osmeh se polako vraća, bolje je nego što je bilo".

Najavio je da će ići na pobedu.

"Iste su aspiracije, tri boda. Bićemo ofanzivni, da bi dao gol, moraš da napadaš. Kao tim, moramo delovati koa kompaktna ekipa koja zna šta radi na terenu. Stanje igrača me puno raduje, viđe nego pre nekoliko dana. Da li će Mitrović i Vlahović početi ili ne, videćete sutra. Znam sastav, znam ko će igrati sutre. Nemam dilemu, to je razlika u odnosu na Brazil, to otvoreno kažem. Informacije su dolazile ovako i onako, prepušteni ste do zadnjeg momenta. Sad je drugačije. Tim znamo, Srbija će igrati na pobedu, nema razloga da drugačije razmišljamo. Poštujemo Kamerun. Snažna ekipa, mogu da naprave problem bilo kom. Gledao sam ih protiv Švajcarske, jedna gol odlučio, ali Kamerun je i te kako dobra ekipa. Nisam znao da je Kamerun poslednji put pobedio Rumuniju 1990. Sećam se Mile i cele te ekipe koja je delovala moćno. Svidelo mi se kako su igrali taj Mundijal", dodao je Stojković.

Golman Srbije pohvalio je kolegu Andrea Onanu.

"Onana je odličan golman, izborio se sa pritiskom. O njemu kao golmanu mislim sve najbolje".

Pitali su ga i da li se priprema posebno za Kamerun.

"Na meni je da se pripremim najbolje. Imao sam video analizu, upoznat sa m sa tim. Da li ću imati više posla, nadam se da ne, ali to ne zavisi od mene".

Stojković je dodao da ne prati štampu, ali je čuo šta je rekao Tijago Silva posle meča sa Brazilom.

"Nema potrebe da čitam šta ko piše. Treba da dođe do kritika, ali može doći da neko kaže glupost koja može da utiče na tim. On je vrhunski igrač,, njemu je lako da igra protiv rekonvalescenta. Da je Mitrović bio spreman, ne verujem da bi tako pričao. Ako je rekao da smo trebali bolju analizu da napravimo... Pogodili smo njihov tim, mogu da pokažem papir od 15. novembra. Jedino mi je žao što nismo imali sve igrače na sto odsto. Uz sav repekt, bilo bi totalno drugačije".

Vanja se ne obazire na pohvale.

"Ta utakmica je iza. Moja dobra utakmica nije nam donela bodove. Ne gledam unazad, bitno je da se spremimo za Kamerun, to nam je cilj."

Vanja Milinković je rekao i da je atmosfera sjajna i da poraz od Brazila neće negativno uticati na ekipu.

"Nama ne može niko da poremeti mir, posebno ne jedan poraz od Brazila. Otkako sam ovde, tu je oghromna pozitivna egergija. Vidi se kako se svi zalažu za rezultat, stvarno ne vidim kako bi jedan poraz mogao sve da poremeti".

Piksija su pitali o kvalitetu afričkog fudbala.

"Nadam se da ovaj treći tim neće pobediti, Kamerun. Jako poštujem afrički fudbal, Kamerun uvek bio dobar reprezent. Imaju dobre igrače, neke koji su legende svetskog fudbala koji su obeležili igru. Treba da budu ponosni zbog toga. To je ekipa koja ima nekoliko vrhunskih igrača, koja u konti može mnogo problema da napravi. Moramo biti jako oprezni, da ne bi došli u siitruacju da trčimo mnogo. Nadamo se da ćemo mi biti na svom nivou i da ćemo supeti da ukrotimo lavove, iako nije prijatno boriti se sa njima. Nije prijatno sresti se sa lavovima. Moramo da odigramo, verujem u tim, mislim da će što se nas tiče biti sve u redu".

Još jednom se Stojković osvrnuo na tim i problem sa povredama.

"One reči koje sam rekao... Nije kome je rečeno nego kom je suđeno. To je upravo za ovu situaciju. Rekao sam znajući to. Znao sam da će morati da igra neko drugi, pretpostavljam da ste to shvatili. Naravno da me brine kad neko ne igra mesec dana, ali iz ove kože ne mpže da se pobegne. Pokušaćemo da sutra izađemo sa najjačim timom, tu nema dileme. To je već odlučeno, to je moj stil. Što po prvi put nisam imao pred meč sa Brazilom, Strahovita konfuzija, to ću jednog dana morati da objašnjavam. To je iskustvo više. Ide novih 90 minuta, ne igra se dva sata, pet sati, tu dajete sve od sebe. Situacija i kondicija sa Kostićem je daleko bolja. Poslednja dva dana, sve deluje pozitivno. Neću reći igraće, ali je u konkurenciji za tim. Njegovo trčanje i njegovi fizički angažmani na treningu, videlo se da će biti u redu i to me raduje". Podvukao je Stojković i da da se više ne misli o prethodnom susretu.

"Jedan meč ne može sve da poremeti. Izgubiti od Brazila nije nikakva sramota. Treba ostati pozitivan, mi to jesmo. Idete samo napred. Nema vremena za nešto što je prošlo. I dobro je što je tako! Ovo su dve ekipe sa kojim se suočavamo licem u lice, pokušavamo da nađemo svoje mesto, kao drugi u grupi".

Odgovorio je i na pitanje da li može da pomogne da se vrate dobra stara vremena kada je Srbija pobeđivala, pre turnira.

"Naš stil je takav, imamo takav tip igrača koji mogu da pokažu lep, atraktivan, napadački fudbal. Otkada sam ja selektor, ne postoji nijedan meč da Srbija nije napravila šansu ili postigla gol. To govori u prilog tome da želimo tako da igramo. Protiv Brazila, Mitrović je bio na 50 odsto mogućnosti, imali smo Vlahovića koji je na 30 osato i Kostića koji je kompletno u autu. To za nas predstavlja problem u ofanzivnom smislu. Ne kažem da ne bismo izgubili, ali bismo im sa njima napravili mnogo problema. Mi moramo da se složimo da je to preveliki problem za jednu malu Srbiju, sa 26 do 30 igrača, u tom izboru. Sad se nadam pošto je situacija bila bolja da ćemo se vratiti na put i nastaviti da pokazujemo dobre igre. I da ćemo naravno, postići gol".

Za kraj, Stojković je dodao da nema nikakvih problema u ekipi i da je zadovoljan kako su radili proteklih dana.

"Kad se desi poraz, najvažnije je da imate hladnu glavu. Da komunikacija bude na nivou na kom je bila. Srbija to ima. Da niko ne pomisli da imamo problem u komunikaciji, da se neko ljuti... Otvoren sam, ne krijem ništa. Da imamo probleme, rekao bih vam. Mi nemamo probleme. Pogotovo iz razloga što nismo mogli da računamo na sve igrače. To što se desilo ne utiče na našu svlačionicu, zadovoljan sam ponašanjem i motivacijom, angažovanošću, to su mi pokazali na ova dva poslednja treninga. Očekujem dobru utakmicu, učinićemo sve da pobedimo. Neće biti lako, ovo je Mundijal, ovde ste sa 31 najboljom ekipom, prema tome, morate da budete bolji od protivnika da biste pobedili", zaključio je Stojković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve