Preminuo čuveni fudbaler Fernando Gomeš

Fernando Gomeš, jedan od najboljih napadača u istoriji portugalskog fudbala, preminuo je u 67. godini života.

Rođen u Portu, još kao dečak je pokazao ogroman talenat za fudbal i bio jedan od najboljih izdanaka omladinske škole istoimenog kluba, pa je sa nepunih 18 godina debitovao za prvi tim i odmah postigao dva gola na meču protiv GUF-a.

U karijeri je sa Portom osvojio pet šampionskih titula, tri kupa, kao i tadašnji Kup šampiona 1987. godine.
Gomeš je najbolji strelac u istoriji Porta, za koji je na 452 utakmice postigao 355 golova. Dva puta je, 1983. i 1985. godine, osvajao "Zlatnu kopačku" kao najbolji strelac u svim evropskim ligama.
 
Bio je kapiten tima 1987, kada su "zmajevi" osvojili prvu titulu šampiona Evrope i najbolji strelac tima u tom takmičenju, iako zbog povrede nije igrao u finalu.
 
Za portugalsku reprezentaciju odigrao je 47 utakmica i postigao 13 golova.
 
 
Kada je 1980. godine došlo do haosa sa upravom Porta, Gomeš je napustio klub i prešao u Sporting iz Lisabona. Potom se vratio u Porto 1982. godine, odigrao sedam sezona, da bi karijeru završio u Sportingu.
 
Ostaće upamćen i po jednoj izjavi.
 
Jednom prilikom je izjavio da je "postizanje gola poput orgazma", što mnogi fudbaleri i danas citiraju.
 
Gomeš je preminuo nakon višegodišnje borbe sa rakom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Lajović poražen u polufinalu Barselone

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u finale turnira u Barseloni, pošto je danas posle tri seta poražen od sedmog tenisera sveta Grka Stefanosa Cicipasa 7:5, 4:6, 2:6.

Porter doživotno suspendovan iz NBA lige

Američka košrakaška NBA liga danas je doživotno suspendovala igrača Toronta Džonteja Portera zbog odavanja poverljivih informacija sportskim kladinicama i klađenja na utakmice.