Почетна > Свет
Свет

Грађани Словеније гласају на три референдума

У Словенији се данас одржавају три референдума, на којима ће бирачи одлучивати о спровођењу три закона, које је Народна скупштина усвојила раније ове године.
Фото: Танјуг/STA/BOR SLANA

У питању су измене Закона о РТВ Словенија, Закона о влади и Закона о дуготрајној нези.

Нешто више од 1,69 милиона грађана има право да гласа, а према последњим подацима, овог пута против примене сваког од закона мора да гласа 338.869 бирача, пренела је РТВ Словенија.

Према подацима окружних изборних комисија, на референдуму о изменама и допунама Закона о Влади гласало је 170.974 бирача, односно 10,09 одсто бирача са правом гласа у Словенији до 11 сати, саопштила је Државна изборна комисија (ДВК).

Бирачка места ће бити отворена до 19 часова, а први делимични резултати биће познати после 20 часова, након чега ће се континуирано ажурирати на сајту ДВК.

Фото: Танјуг/STA/BOR SLANA

Резултати данашњег гласања још неће бити коначни, већ ће сутра бити допуњени резултатима поштанског гласања из Словеније, а 5. децембра и листићима из иностранства.

Фото: Танјуг/STA/BOR SLANA

Очекује се да ће званични резултати референдума бити познати тек у јануару.

Иницијатор референдума је била опозициона Словеначка Демократска странка (СДС) која жели да спречи спровођење ова три закона, пренела је агенција СТА.

Измене закона о јавном емитеру имају за циљ деполитизацију његових управних и надзорних тела тако што се парламенту одузимају овлашћења да именује већину чланова Програмског савета и Надзорног одбора.

Присталице овог закона кажу да нови закон ставља професионализам у први план, јер би чланове именовали различити актери, укључујући невладине организације.

Изменама Закона о влади, проширен је број министарстава са 17 на 20, при чему су заговорници измена тврдили да свака влада има право да се организује како жели, како би на најбољи начин реализовала своје пројекте.

Са друге страна, главна критика упућена овом закону била је да је расипништво за тако малу земљу имати 20 министарстава.

Закон о дуготрајној нези донет је у децембру након година настајања, али га је нова влада изменила како би одложила његову примену уз образложење да има озбиљне недостатке.

Међутим, противници одлагања сматрају да је закон хитан у све старијој популацији у земљи.

Kijev: Pao sneg, temepratura oko nule, restrikcije struje

Преузмите андроид апликацију.