Biznis Privreda
ECB ĆE DIZATI KAMATE I U 2023. Predstavnik upravnog saveta banke ističe da će svakako rasti manje nego ove godine

ECB ĆE DIZATI KAMATE I U 2023. Predstavnik upravnog saveta banke ističe da će svakako rasti manje nego ove godine

Evropska centralna banka će verovatno povećati kamatne stope u manjim koracima sledeće godine ako budu potrebna dodatna povećanja, rekao je u nedelju član upravnog saveta Gabrijel Makluf.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
European Central Bank profimedia-0505925416 Foto: Profimedia
European Central Bank profimedia-0505925416

ECB je počela da povećava stope najbržim tempom u istoriji u julu, a tržišta se klade na povećanje od 50-75 baznih poena na sledećem sastanku 15. decembra. Makluf je ove nedelje rekao da je otvoren za veličinu tog pohoda.

Iako su kreatori politike bili nepokolebljivi da se stope moraju dodatno povećati kako bi se smanjila inflacija, izveštaj o njihovom poslednjem sastanku objavljenom u četvrtak pokazao je da se ne mogu u potpunosti složiti oko svoje krajnje destinacije ili tempa.

- Kada uđemo u sledeću godinu, velika je verovatnoća da će, ako stope porastu, rasti u manjoj količini, rekao je Makluf, šef irske centralne banke, u intervjuu za irski list Sundai Independent.

- Onda ćemo morati da vidimo šta se dešava sa ekonomijom evrozone - kako bismo mogli da procenimo koliko još treba da uradimo. I kojim tempom to treba da uradimo... Mislim da ćemo do druge polovine sledeće godine videti da je (inflacija) niža.

(Izvori: Reuters)

Želite da vam "Blic Biznis" donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.