MORA LI BAŠ 7 PARI HULAKOPKI, ODEĆA ZA DISKOTEKU I MASKENBAL?! 400€ ode ko od šale! Trošak mame iz Beograda za zimovanje s vrtićem
Ilustracija, Foto: Dado Đilas

za samo jedno dete

MORA LI BAŠ 7 PARI HULAKOPKI, ODEĆA ZA DISKOTEKU I MASKENBAL?! 400€ ode ko od šale! Trošak mame iz Beograda za zimovanje s vrtićem

Društvo -

U moje vreme, to apsolutno nije bilo tako, a ništa nam nije falilo

BEOGRAD - Decenijama unazad, svake zime u vrtićima je ista priča: organizuje se putovanje na neku od domaćih planina, a često to budu Divčibare, Tara, Zlatibor.

Naravno, većina roditelja na sve načine pokušava da izbalansira budžet kako bi dete/decu poslala na zimovanje sa drugarima, i "ne žali" para... Međutim, šta ako taj trošak krene da narasta kao kvasac.

Najpre dobijete uvid u sam plan i organizaciju zimovanja (smeštaj, datum i cena), a onda kreću dogovori, spiskovi za kupovinu itd. Da su neki roditelji unapred dobili taj spisak, možda bi čak i odustali od uplate zimovanja, jer nabavka svega košta koliko i sedmodnevni boravak na planini.

- U moje vreme, to apsolutno nije bilo tako, a ništa nam nije falilo. Jedne ski pantalone, jedne duboke čizme za sneg (a neki ni to nisu imali), a živelo se bezbrižnije, plate veće, poslovi sigurniji - priča baka (60) jedne šestogodišnje devojčice iz Beograda, koja se sprema za zimovanje.

Zimovanje na Divčibarama ove godine košta 22.000 dinara za sedam dana, plus džeparac koji je relativan, u skladu sa dogovorom u samom obdaništu/grupi. Uglavnom iznosi 1.500 do 2.000, a koverat se predaje vaspitačima.

U startu: 200 evra

Roditelji su dobili spisak, a evo kako on izgleda:

Pribor za ličnu higijenu (češalj/četka, četkica i pasta za zube, sapun, krema + krema za lice, balzam za usne, papirnate maramice, plastična čaša)

Peškiri

Dve pidžame, 10 pari donjeg veša i 5 potkošulja

Majice dugih rukava/tanji duksevi - 7 komada

Džemper - 1 komad

Deblji duksevi - 3 komada

Hulahop za devojčice - 7 pari

Duge gaće ili donji deo pidžame za dečake - 3 komada

Jakna, kapa, šal, nepromočive rukavice

Skafander ili nepromočive pantalone - 2 para

Čizme za sneg - 2 para

Papuče

Garderoba za diskoteku

Odelo za maskenbal

Omiljena igračka, sveska, klisko

Iako većina mama i tata zna da zimovanje s decom nije uvek slatko i bez muke, te da u kofer treba da stane dosta stvari iz redova "za svaki slučaj" - ipak su pokrenuta pitanja mora li 7 pari hulahopki; Mora li dva para čizama budući da se roditelji prilično istroše i za jedan par; Mora li specijalno odelo za maskenbal...

Nesumnjivo, ovakve stvari roditeljima stvaraju dodatni pritisak, jer ne žele da se njihovo dete izdvaja iz mase, ili da propusti nešto... Takođe, svakome je cilj da mu dete bude u čistom, toplom, i tu se ne prave kompromisi.

- Samo šuškave rukavice budu po 1.000 dinara i više, za dva para ski pantalona dali smo skoro 4.500 dinara, a gde su čizme i sve ostalo... Više i ne brojimo gde smo i na šta potrošili, ali izaći će nas oko 200 evra minimum. Svakako, brdo stvari bismo kupili svakako, ali možda ne baš dva para čizama za sneg, jer dete već ima poluduboke cipele, čizme za kišu - priča za Telegraf T. V. (36), mama iz Beograda.

Kaže i kako deca na put moraju poneti slatkiše/grickalice, kao i paket malih flašica vode, jer na Divčibarama nije preporučljivo piti česmovaču.

- Razmišljamo i o odeći za maskenbal, a i tu su cene otišle. Elza kostimi, ili Dizni printovi u startu su skuplji za barem 30 ili 40 odsto, a svi znamo da je poenta da se dete maskira u ono što želi. Garderoba sa svim tzv. popularnim likovima iz crtaća odavno je dosta skupa - dodaje T. V.

Prema računici mame iz Beograda, sedmodnevno zimovanje jednog njenog deteta sa vrtićem koštaće ih minimum 400 evra, ako ne i više. Ako su dva deteta u pitanju, možete tek pretpostaviti..

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track