Jedna žena je uzela makaze i uradila neverovatnu stvar: Neslavna sudbina najskuplje knjige na svetu (FOTO/VIDEO)

27.11.2022

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Postoji samo 119 primeraka ovog dela, a jedan od njih je prodat za sedam miliona dolara na aukciji u Sotbiju 2010. godine

Jedna žena je uzela makaze i uradila neverovatnu stvar: Neslavna sudbina najskuplje knjige na svetu (FOTO/VIDEO)
Šivenje - Copyright Profimedia

Jedna od najdragocenijih knjiga na svetu mogla je biti prodata za sedam miliona funti, ali je njena vlasnica odlučila da je pametnije da od nje napravi tapete.

Profimedia
 

Lejdi Izabela Hertford je jednostavno uzela makaze i uništila dragocenu knjigu, za koju se sada veruje da je bila najskuplja knjiga na svetu. To je uradila zato što je njenoj vili bilo potrebno preuređenje 1827. godine, a vrednost knjige je verovatno porasla u međuvremenu.

Poklon od ljubavnika

Lejdi Hertford je iskoristila 28 fotografija iz knjige „Ptičje vrste Amerike“ kako bi od njih napravila tapete inspirisane Kinom za svoju Kinesku sobu za crtanje u zamku u Lidsu.

Profimedia
 

Knjigu je dobila na poklon od svog ljubavnika, Princa od Velsa, koji je kasnije proglašen za kralja, Džordža IV, sa kojim je ona imala dvanaestogodišnju aferu.

Postoji samo 119 primeraka ove knjige, a jedan od njih je prodat za sedam miliona dolara na aukciji u Sotbiju 2010. godine.

Profimedia
 

Kurator izložbe Rejčel Konri opisala je sobu za crtanje kao „izvanrednu“ i dodala da „dekor čini prostoriju posebnom, zato što je veći deo dekoracije birala sama Lejdi Hertford, kao i većinu nameštaja.”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: metro.co.uk

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike