Svijet

Bivši premijer, Kan, odustao od marša na Islamabad

Bivši premijer, Kan, odustao od marša na Islamabad
Foto: Twitter / Printscreen | Bivši premijer, Kan, odustao od marša na Islamabad

ISLAMABAD - ​Bivši pakistanski premijer Imran Kan je odustao od planova za marš na Islamabad, potencijalno okončavši politička previranja usred rastućih strahova od ekonomskog sloma u zemlji s nuklearnim oružjem.

Kan, kojeg je parlament smijenio nakon izglasavanja nepovjerenja ove godine, bio je povrijeđen iz vatrenog oružja na skupu prošlog mjeseca na kojem je pokušao dobiti podršku za nove izbore.

Htio paralizovati rad vlade

Najavio je marš na Islamabad kako bi paralizovao rad vlade, ali je zamolio svoje pristalice da se mirno raziđu nakon skupa u gradu Ravalpindiju, nekoliko kilometara od prestonice.

"Neću nastaviti s planom", rekao je Kan. Bio je to njegov prvi skup otkako je ranjen.

Kanova vladavina između 2018. i 2022. bila je potkopana ekonomskim padom, brutalnim ograničavanjem medija i proizvoljnim hapšenjima političkih protivnika. Ali u posljednje vrijeme popularnost mu je ponovno narasla, piše "Dpa".

Uprkos odustajanju od marša na Islamabad, Kan je najavio planove za povlačenje iz vlada dviju pokrajina kojima vladaju njegova stranka i saveznici, što je potez koji bi mogao izazvati ustavnu krizu i dovesti do novih nacionalnih izbora.

Stručnjaci kažu da politička kriza može pogoršati pakistansku privredu, koje već ima paket pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije