Legija i Zveki u sukobu? Jovanovićeve knjige nema pored Ulemekovih na sajtu "crvenih beretki"!

26.11.2022

19:45

0

Kapetan Dragan organizovao peticiju za pomilovanje Zvezdana Jovanovića kao heroja, a utisak je da se ogradio od Legije zbog veza sa kriminalom

Legija i Zveki u sukobu? Jovanovićeve knjige nema pored Ulemekovih na sajtu "crvenih beretki"!
Sukob dvojice saboraca: Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović - Copyright 24sedam/Profimedia

Knjiga Zvezdana Jovanovića, bivšeg pripadnika Jedinice za specijalne operacije, pod nazivom "Vučje staze" i podnaslovom "Protest Jedinice za specijalne operacije Završna reč" nedavno je izašla iz štampe, ali ne može da se kupi i na sajtu "crvenih beretki" na kojem se prodaju sva do sada publikovana izdanja Milorada Ulemeka Legije. Čini se, ne samo zbog toga, da su dvojica nekadašnjih saboraca u sukobu i da nisu u dobrim odnosima.

I Jovanović i Ulemek, da podsetimo, osuđeni su na kazne od maksimalnih 40 godina robije za ubistvo tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića počinjeno 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije i to Jovanović kao direktni počinilac. Obojica su na izdržavanju zatvorske kazne u renoviranom delu požarevačkog zatvora "Zabela" nazvanom "Alkatraz".

Spekulacijama o njihovom međusobnom sukobu doprinosi i činjenica da je Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, svojevremeno organizovao peticiju za pomilovanje Zvezdana Jovanovića. Dok je skupljao potpise, davao je izjave u kojima veliča Jovanovića i predstavlja ga kao patriotu i heroja.

ATAImages/Antonio Ahel
Dragan Vasiljković - Kapetan Dragan

Istovremeno, stekao se utisak da se od Legije ogradio zbog bliskosti sa "zemunskim klanom". i vođama  Dušanom Spasojevićem Šiptarom i Miletom Lukovićem Kumom, koji su likvidirani u "Sablji" zbog ubistva premijera Zorana Đinđića.

Legija je ubrzo potom stupio u štrajk glađu u zatvoru. Uprkos tome što je zvaničan razlog bila nemogućnost poseta određenih osoba, mnogi smatraju da je glavni razlog, ipak, to što se s pravom našao uvređenim. Budući da je iza rešetaka, drugi način i nema da iskaže svoje nezadovoljstvo i povređenost.

Zapažanje Nate Mesarović

To je primetila i sudija Nata Mesarović koja je i osudila obojicu zajedno sa drugim članovima JSO i pripadnicima "zemunskog klana" za ubistvo premijera Đinđića. Ona je u jednom od intervjua to rekla i dodala, govoreći o Ulemeku, da je reč o penzionisanom pukovniku policije.

Prošlogodišnje stupanje u štrajk glađu Milorada Ulemeka Legije u Posebnom odeljenju Kazneno-popravnog zavoda "Zabela" u Požarevcu, poznatijem kao Specijalni zatvor ili "srpski Alkatraz", gde služi jedinstvenu zatvorsku kaznu od 40 godina robije, iznuđen je nenasilan potez. Ovo je, pored ostalog, za 24sedam tada rekao njegov branilac, advokat Aleksandar Kovačević.

Youtube/Dokumentarne Emisije Balkan/Al Jazeera Balkans
Nata Mesarović

Prema njegovim rečima, pre stupanja u štrajk Ulemek je slao dopise svim nadležnim instancama Ministarstva pravde u kojima je tražio osnovna prava, makar onakva kakva imaju ostali zatvorenici osuđeni na iste zatvorske kazne za najteža krivična dela, a koji su smešteni u Sedmom paviljonu "Zabele".

- Pravilnik Posebnog odeljenja za izdržavanje kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala razlikuje se od Zakonika o krivičnom postupku po kome kaznu služe ostali osuđenici u "Zabeli". Svima njima, pa i Ulemeku, uskraćena su sva prava. Nemojte zaboraviti da je on u zatvoru 18 godina, a u Posebnom odeljenju 11 godina, i to u strogoj izolaciji, u samici - objasnio je advokat Kovačević.

Odbijao sve

Prema rečima našeg sagovornika, Ulemeku je uskraćeno pravo da obavlja samorehabilitaciju iza rešetaka. Budući da piše knjige, potrebno mu je da se viđa sa "trećim licima", i to sa izdavačima, lektorima i slično. Na to nema prava. Ima pravo da viđa suprugu i decu, ali mu je uskraćeno pravo na planiranje porodice.

Ulemekov štrajk, pored odbijanja hrane, obuhvatao je i odbijanje da napušta ćeliju, odbijanje prava na posete najbližih članova porodice, telefonske pozive, posete advokata, izlazak u šetnju, kao i svaku dalju komunikaciju sa zaposlenima u zavodu u Požarevcu.

Profimedia
Milorad Ulemek u sudnici

Legija je tada prekinuo štrajk glađu zbog iznenadne smrti Gorana Nenadovića (43), načelnika Posebnog odeljenja Kazneno-popravnog zavoda "Zabela" kod Požarevca.

Ovo sve bili su zvanični razlozi, ali nezvanični i onaj koji se provlači između redova jeste Ulemekova uvređenost i povređenost veličanjem Jovanovića, a njegovim omalovažavanjem.

Legija i Zveki, osim što su bili dugogodišnji saborci na raznim ratištima, kao i svi pripadnici Jedinice, blisko su bili povezani i sarađivali su. Da li su spoljni uticaji doprineli njihovoj međusobnoj netrpeljivosti za sada može samo da se nagađa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike